Opinii și Editoriale

Sfântul Grigorie de Nazianz

Sfântul Grigorie de Nazianz (a nu se confunda cu Sfântul Grigorie de Nyssa) a lăsat în urma lui mai multe scrieri, însă cele „Cinci cuvântări teologice” formează una dintre cele mai importante cărți ale acelui secol. Cuvântările sale, ca ale multor sfinți părinți din acea perioadă, sunt axate pe explicarea dogmei Sfintei Treimi. Această carte i-a adus numele de Teologul, pe care înaintea lui l-a mai avut doar Sfântul Evanghelist Ioan.
Din biografia sa, cel mai cunoscut episod e cel al fugii de preoție. Când a fost anunțat că va fi hirotonit, tânărul, pe atunci, Grigorie a fugit și s-a ascuns într-o mănăstire. Dar îndrumătorii lui duhovnicești îl conving să se întoarcă și să accepte slujirea ca preot.
După hirotonirea sa, ține o predică în care explică răspunderea morală a preoției, dar și motivele pentru care a fugit de această mare răspundere.

„Cuvânt despre preoție” e o altă carte semnată de el, foarte cunoscută și citită. Poate chiar mai citită decât cele Cinci cuvântări teologice, pentru a căror lectură e necesară o anumită cultură teologică.

Pe de o parte, în „Cuvânt despre preoție” el recunoaște frica de a se apropia cu nevrednicie de altar, pe de alta, nu se teme să atragă atenția asupra preoților care nu dau un exemplu de virtute prin viața lor. O mică piatră (faptă rea), smulsă dintr-un baraj, răstoarnă toate pietrele mari (faptele bune).

Însă unul din cele mai frumoase pasaje din „Tratatul despre preoție” este: „Trebuie să fiu eu mai întâi curat și apoi să curățesc pe alții. Să fiu eu înțelept ca să înțelepțesc pe alții. Să fiu eu lumină, ca să luminez pe alții. Să fiu eu aproape de Dumnezeu, ca să apropii pe alții. Să fiu eu sfânt, ca sa sfințesc pe alții.”

Cărțile lui se găsesc în librăriile creștine sau la biserici și le recomand cu mare căldură, pentru că de la cei vechi avem multe de învățat. Și în teologie, ca în literatură, e nevoie de o bază ca să înțelegem fenomenul zilelor noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *