Film

Sergiu Ciorescu, tânărul cineast care aduce trofee acasă

Într-o noapte de iarnă…

Filmul „Zi de târg” este o lucrare de master, iar Sergiu Ciorescu s-a avântat să exploreze această provocare în condiţii complicate, cu surse minime de lumină, într-o noapte geroasă de iarnă, încercând să demonstreze că va găsi suficientă creativitate în el pentru a face un film, practic în beznă. „Scenariul este parţial inspirat din realitate, pentru ca ulterior să fie dezvoltat împreună cu colegul meu Ştefan Babara şi profesorul Vlad Druc”, explică Sergiu.

În film se relatează situaţia unei familii de la ţară, care, într-o dimineață obișnuită de iarnă, se pregătesc să meargă în oraşul apropiat pentru a vinde câţiva saci cu cartofi. Totuși, în drum spre târg se întâmplă ceva care le schimbă radical viaţa, iar adevărata dramă abia începe. Mai multe detalii Sergiu nu ne-a dat despre subiectul filmului, așa cum vrea să crească curiozitatea noastră. „Istoria nu vrea neapărat să transmită un mesaj pesimist, ci doar să spună o poveste, lăsând loc şi de interpretări, dar ridicând nişte semne de întrebare”, spune tânărul regizor care până la producția filmului a lucrat câteva luni bune făcând schiţe de scenariu, alegând locaţiile și actorii.

Film cu buget redus și actori neprofesioniști

Dacă unii cineaști se descurajează în lipsa unui buget considerabil, atunci Sergiu a realizat filmul „Zi de târg”, bazându-se doar pe propriile puteri și pe bursa studențească pentru o lună, de aproximativ 50 de euro. El a filmat scurtmetrajul în orașul de baștină, Drochia, iar protagoniștii acestuia au fost chiar părinții, fratele și o prietenă de-a sa, Cristina. „Iniţial, părinţii credeau că e o glumă când au aflat că trebuie să o facă pe actorii în filmul meu, încercau să se eschiveze invocând lipsa de talent şi a studiilor din domeniu. Însă nu au prea avut încotro văzând că timpul ne presa, iar examenele se apropiau”, își amintește amuzat Sergiu. Astfel, dorința de a-şi vedea băiatul cu diploma în mână i-a făcut să accepte. Mai mult, pentru a nu cădea în mreaja teatralismului fals tânărul i-a sfătuit pe actori să îşi caute firesc de treabă în faţa camerei, sugerându-le doar acţiuni concrete şi în niciun caz – stări psihologice, care nu ştiu cum ar fi arătat.

„Chiar şi aşa nu a fost prea uşor, taică-meu de vreo trei ori s-a supărat şi se pornea spre casă, nu înţelegea ce nu a făcut bine sau de ce e nevoie de atâtea duble”, spune Sergiu. Deși a promis familiei sale că filmul va fi arătat doar profesorilor, într-un cerc restrâns, acesta nu s-a ţinut de cuvânt şi lucrarea sa a fost proiectată şi aplaudată la scară largă în faţa a sute şi sute de spectatori, iar apoi au urmat premiile.

Șase festivaluri și „Golden Eye”

Filmul „Zi de târg” nu a fost apreciat doar de profesorii lui Sergiu Ciorescu, el a fost selectat la patru festivaluri internaționale precum „Toamna de aur”, „Class Fest”, „Anonimul” și „Toamna la Voroneț”, iar recent i-au fost înmânate două premii importante. Tânărul cineast a luat trofeul festivalului internațional dedicat operatorilor de film și televiziune „Golden Eye” (n.red.: „Ochiul de Aur”), la categoria Best Student Work (n.red.: Cea mai bună lucrare studențească), ce are loc la Tbilisi, Georgia. În cadrul festivalului au participat producții cinematografice din 39 de țari.
Anterior, Sergiu Ciorescu a luat și premiul pentru „Cel mai bun film”, în cadrul Festivalului Internațional „Hercules”, din România. „Urmează să-l promovăm şi la alte festivaluri până la revelion, după care vom trâmbiţa despre un alt nou produs, care acum se află la faza de sonorizare”, anunță Sergiu. Este vorba despre un alt scurtmetraj la care se muncește de la începutul iernii trecute și care va fi făcut public la începutul anului viitor. Filmul este o colaborare cu producătoarea Tatiana Arapu, din oraşul Bălţi, iar în distribuție sunt actori de la teatrele din Chişinău, dar și copii. „Tema abordată în film este migrația și redă povestea unei familii rătăcite”, ne spune cineastul, care acum și-a deschis propriul studio de filmări, și-a creat o echipă de oameni talentaţi şi creativi cu care încearcă să facă lucruri frumoase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *