Actualitate

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Compania Gilead Sciences a anunţat că medicamentul antiviral Remdesivir a oferit beneficii modeste pacienţilor cu forme moderate de COVID-19, pe parcursul unui tratament de cinci zile, în timp ce cei care au primit medicamentul timp de 10 nu au dovedit rezultate la fel de bune. În urma acestui anunţ, acţiunile Gilead au scăzut cu circa 4% în urma informaţiilor, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Remdesivir, care se administrează intravenos în spital, este primul medicament care prezintă îmbunătăţiri la pacienţii cu COVID-19 în studiile clinice oficiale, iar informaţiile noi despre eficacitatea acestuia sunt urmărite îndeaproape în întreaga lume, în timp ce naţiunile se luptă cu pandemia.

Nici măcar eficienţă statistică

Un studiu în fază târzie efectuat pe aproape 600 de pacienţi a evaluat siguranţa şi eficacitatea tratamentului cu remdesivir pe parcursul a 5 şi 10 zile, pe lângă îngrijirea standard, pentru pacienţii cu forme moderate de COVID-19 – boala cauzată de noul coronavirus – comparativ cu îngrijirea standard.

În ziua 11, aproximativ 76% dintre pacienţii din grupa de tratament de 5 zile au arătat o îmbunătăţire a stării clinice, faţă de doar 66% pentru îngrijirea standard, a arătat Gilead. Aproximativ 70% dintre pacienţii care au primit remdesivir timp de 10 zile au arătat îmbunătăţiri ”în tendinţă către atingerea unei semnificaţii statistice”, a spus producătorul de medicamente.

Mai multe detalii ale studiului, faţă de cele publicate de Gilead, cum ar fi mai multe informaţii despre demografia pacienţilor, sunt necesare pentru a explica diferenţa dintre cele două grupuri de tratament, au spus medicii şi analiştii.

Rezultate contradictorii în SUA

Remdesivir este urmărit îndeaproape după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA a acordat luna trecută autorizaţia de utilizare de urgenţă (EUA) a medicamentului, citând rezultatele unui studiu al guvernului american care a arătat că medicamentul a redus perioada de spitalizare cu 31%, sau cu aproximativ patru zile, comparativ cu placebo.

FDA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii dacă ar avea în vedere extinderea EUA, iar Gilead a spus Reuters că a discutat cu autoritatea de reglementare pentru a stabili pacienţii adecvaţi care să fie trataţi în baza autorizaţiei. În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru noul coronavirus, care a infectat peste 6 milioane de oameni şi a ucis aproape 373.000 în întreaga lume, dintre care peste 104.000 de morţi din SUA.

Medicamentul a primit aprobarea autorităţilor de reglementare japoneze din domeniul sănătăţii. În Statele Unite, aprobarea unui medicament necesită o revizuire riguroasă, consumatoare de timp, din partea FDA, dar poate fi utilizată o aprobare de urgenţă într-o criză de sănătate, atunci când nu sunt disponibile alte opţiuni. Remdesivir, care a eşuat anterior ca tratament pentru Ebola, este conceput pentru a dezactiva mecanismul prin care anumite virusuri, inclusiv noul coronavirus, se multiplică şi pot copleşi sistemul imunitar al gazdei.

Dr. Daniel McQuillen, un specialist în boli infecţioase la Spitalul Lahey & Medical Center din Burlington, Massachusetts, a spus că până la publicarea datelor complete este dificil să tragi o concluzie despre motivul pentru care pacienţii care au primit o schemă de tratament mai scurtă au avut evoluţii mai bune decât cei care au primit scheme de tratament mai lungi.

Eficacitatea Remdesivir-ului, insuficientă

Potrivit unui specialişti, ar fi preferabil ca tratamentul cu remdesivir să fie început înainte ca boala să progreseze până să se ajungă în stadiul în care să fie necesară conectarea la aparate de ventilaţie. Dar, se pare că cheia tratamentului COVID-19 va fi o combinaţie de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie.

În Statele Unite, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgenţă a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia. Totuşi, experţii atrag atenţia că remdesivir nu oferă o garanţie pentru supravieţuire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *