Atitudini

Scrisoare deschisă către „mass-media” lui Putin

Din start, mă gândeam să adresez acest articol mass-mediei ruseşti. Însă voi, căţeii Kremlinului, nu prea meritaţi această categorisire. Pentru că, spre bucuria noastră, mai există şi o mass-medie rusească liberă, profesionistă şi obiectivă. Aşa că pe voi v-am numit mass-media lui Putin, pentru că Rusia voastră începe de la papucii lustruiţi ai lui Vladimir Vladimirovici şi se termină la tunsoarea trendy a acestuia.

Sunt şi eu un jurnalist, doar că, din Moldova, ţară pe care voi o credeţi o extensie naturală a Rusiei. Avem şi noi drumuri bune şi drumuri rele. Avem sate bogate cu oameni harnici, şi sate aproape lipsite de oameni, în care câţiva bătrâni îşi duc ultimele zile. N-o să ne credeţi, dar avem şi un segment mic de intelectualitate. Chiar dacă nu sunt mulţi, aceşti oameni consumă literatură, artă, muzică, ştiinţă şi film şi încearcă să facă viaţa mai bună. Avem şi oameni care ne duc faima peste hotare. Ascultăm jazz şi ne mândrim cu formaţia Trigon. Încercăm să înţelegem arta contemporană şi-i susţinem pe Pavel Brăilă şi Ghenadie Popescu. Apreciem filmele de autor şi ne bucurăm pentru faptul că regizorul nostru, Igor Cobîleanski, şi-a lansat în sfârşit primul lungmetraj, apreciat la cele mai mari festivaluri de film din lume. Majoritatea din noi cunoaşte două, sau chiar trei limbi. Trecem de la rusă la română la fel de uşor precum treceţi voi de la bere la votcă. Mai pe scurt, suntem o ţară cu multe probleme, însă avem şi cu ce ne mândri şi sperăm la un viitor luminos.

Mare mi-a fost mirarea să văd un „reportaj” despre Moldova, realizat de colegii voştri de la Rossia 24. E uşor să găseşti cea mai săracă cocioabă dintr-un sat părăsit şi să spui că toată Moldova este la fel. E uşor să faci un interviu şi să-l ciopârţeşti la montaj, denigrând intervievatul. Am făcut şi noi jurnalism şi ştim ce este manipulare. Se vede că jurnalismul vostru nu prea cunoaşte termenii „deontologie” şi „obiectivitate”. V-aţi angajat într-o campanie mârşavă de propagandă şovină de genul celor care se făceau în Germania nazistă sau Rusia Sovietică. Cu siguranţă visaţi la o refacere a Uniunii Sovietice, atunci voi eraţi fraţii mai mari şi intraţi cu ciubotele înglodate în casele noastre. Însă vreau să vă spun ceva, Uniunea Sovietică a dispărut, a explodat precum un coş plin de puroi şi a lăsat în urma ei încă multe răni necicatrizate. Daţi-ne voie să ne lecuim de această maladie aşa cum ştim şi cum vrem. Şi vedeţi-vă de ale voastre. Pot să vă dau şi câteva teme interesante de investigaţii jurnalistice: Olimpiada de la Soci şi nemulţumirea localnicilor; averile de miliarde adunate de Putin, Kadîrov şi Patriarhul Kirill; concentrarea resurselor naturale ruseşti în mâinile a doar 200 de oligarhi; beţia şi Evul Mediu care a înghiţit satele din Rusia ş.a.m.d. Toate aceste materiale le puteţi realiza chiar la voi acasă. Şi sper să fiţi la fel de „obiectivi”, precum aţi fost în cazul nostru. Vă doresc succese! Şi am marea speranţă că dormiţi bine noaptea. Pentru că noi, dormim foarte bine, suntem liberi şi facem ceea ce credem că este corect, nu ceea ce ni se dictează. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *