Moldova

Săptămâna antifotbal

Naţionala mare a pierdut consecutiv în faţa Finlandei şi a Ungariei cu şase goluri încasate în două meciuri. Naţionala mică mai întâi a fost învinsă de Portugalia, apoi a venit rândul să piardă dramatic în faţa Albaniei. În clasamente nu stăm mai bine. Cluburile de fotbal din Moldova scad cu zecile de poziţii în topul mondial, iar fotbalul feminin e un subiect tabu.

Finlanda – Moldova, scor 4-1

Selecţionata R. Moldova a înregistrat vineri, 2 septembrie, a doua înfrângere categorică cu 4-1 după eşecul similar cu Suedia din primăvară. De această dată a fost Finlanda, iar cel mai banal este faptul că în primul meci ,,tricolorii” au câştigat cu 2-0.

Partida care s-a jucat pe Stadionul Olimpic din Helsinki a fost precedată de o ploaie, aceasta nu a încurcat însă antrenamentului ,,tricolorilor”. În minutul 11, tabela de marcaj arăta deja 1-0 pentru gazde. În urma unui corner, atacantul Mikael Forssell i-a pasat cu capul lui Kasper Hamalainen, care s-a înălţat peste fundaşii moldoveni şi a introdus balonul în poartă după o lovitură cu capul. Moldova a jucat penibil, aşa cum a recunoscut-o după meci şi selecţionerul Balint. Nu e prima dată când ,,naţionala” primeşte gol în primele minute, însă în meciurile anterioare ,,tricolorii” şi-au revenit. Au închegat pase, au creat faze. Cu Finlanda a fost diferit. Fără pase, fără faze, ci doar în propriul careu. Peste patru minute după ce Hamalainen a deschis scorul, bara porţii lui Nicolae Calancea a fost zguduită puternic de un şut de la distanţă.
Spre finalul primei reprize, Finlanda şi-a dublat avantajul după o fază creată în stil brazilian. Două pase iniţiate de la centrul terenului l-au lăsat pe acelaşi Hamalainen unul la unul cu portarul moldovean, Nicolae Calancea. Fără replică a rămas atât goalkeeperul, cât şi toată defensiva ,,tricoloră”.

Şi cum toţi se aşteptau la o revenire a Moldovei după pauză, o fază din minutul 51 a pus capac tuturor speranţelor. Anatolie Doroş l-a faultat în propriul careu pe Kari Arkivuo, mijlocaşul de bandă al Finlandei, iar centralul a dictat lovitură de la unsprezece metri. Fostul jucător al formaţiei Chelsea Londra până în anul 2005, Mikael Forssell l-a păcălit uşor pe Calancea, iar tabela de marcaj arăta un scor de neprezentare pentru Moldova, 3-0.

În minutul 70, tot în urma unui corner, Roman Eremenko a centrat în careul Moldovei. Portarul Nicolae Calancea a ieşit greşit la balon şi l-a stingherit pe fundaşul Igor Armaş, care a împins cu umărul balonul în propria poartă.

Cu cinci minute înainte de final, naţionala a reuşit golul de onoare prin nou-intratul Serghei Alexeev, după o pasă excepţională venită de la un alt nou-intrat, Anatol Cheptine. Combinaţia l-a plasat pe Alexeev faţă în faţă cu portarul finlandez, iar moldoveanul a introdus mingea în plasă printr-un şut puternic de la câţiva metri.

,,Am fost penibili. Nu mai e nimic de zis la un asemenea scor, putea să fie şi mai mare. Cred că a fost cel mai slab meci disputat de când sunt la echipa naţională”, a declarat după meci selecţionerul Gabi Balint.

Moldova – Ungaria, scor 0-2

În timp ce naţionala era umilită la Helskinki, microbiştii moldoveni îşi cumpărau bilete la următoarea partidă cu Ungaria, care s-a disputat marţi, 6 septembrie, pe Stadionul „Zimbru” din Chişinău. Gabi Balint, supranumit şi ,,Mister”, l-a introdus titular pe portarul Gaiduchevici, în detrimentul lui Calancea sau Namaşco, iar în atac a mizat pe Alexeev în defavoarea lui Ovseannicov.

În faţa a zece mii de spectatori, cu capul plecat şi moralul la pământ, fotbaliştii moldoveni au luat cu asalt jumătatea de teren a maghiarilor, iar la câteva minute după fluierul de început al partidei, mijlocaşul moldovean Alexandru Suvorov a pătruns în careul advers, însă şutul său a ocolit poarta lui Kiraly. Peste două minute a venit replica ungurilor. În urma unei lovituri libere executate din afara careului, Igor Armaş şi Serghei Alexeev i-au lăsat loc liber fundaşului Vanczak care a marcat în poarta goală de la câţiva metri. Chiar dacă erau în avantaj, până la finalul primei reprize fotbaliştii ungari au presat poarta Moldovei şi au creat mai multe ocazii de gol, însă Gaiduchevici a fost la post.

La începutul mitanului secund, Gabi Balint a introdus un atacant (Igor Bugaiov) în locul unui mijlocaş (Denis Zmeu). În minutul 50, acelaşi Suvorov a şutat peste poartă din afara careului. Tribunele au amuţit trei minute mai târziu, când Ungaria a introdus mingea în plasă prin Gergely, dar arbitrul de tuşă a semnalat offside. Moldova a fost aproape de gol în minutul 60. Alexandru Suvorov a centrat din lovitură liberă, iar lovitura de cap executată de Igor Armaş a ocolit puţin poarta. Până la finalul partidei, ambele formaţii şi-au creat mai multe semiocazii. Doroş şi Bugaiov din partea gazdelor şi Gergely şi Vanczak din partea oaspeţilor nu au reuşit să introducă balonul în poartă.

Cu opt minute înainte de final, Ungaria şi-a dublat avantajul. Fundaşul Jozsef Varga a scăpat singur la marginea careului de 16 metri şi a pasat perfect pentru atacantul lui Panathinaikos, Gergely Rudolf care a şutat printre picioarele lui Savinov, fără şanse pentru Gaiduchevici. După această fază, spectatorii au început să părăsească tribunele.

Ultima ocazie a aparţinut gazdelor. Căpitanul Moldovei, Sergiu Epureanu, a prins un şut din careul mic însă portarul ungurilor, Kiraly, a intervenit salvator. Moldova – Ungaria, scor final 0-2.

,,Parcă suntem blestemaţi. Din nou am luat gol în primele zece minute. E al patrulea meci în care luăm gol în primele minute. Băieţii au dat tot cât au putut, s-au străduit, dar se pare că mai mult nu putem să obţinem. Am avut cinci-şase ocazii de a marca, dar mingea aşa şi nu a intrat în poartă. Poate o să trebuiască să mă duc la biserică să văd ce se întâmplă cu blestemele astea”, a declarat selecţionerul Moldovei, Gabi Balint.

Moldova nu a mai cunoscut gustul victoriei într-un meci oficial din toamna anului trecut cu San-Marino (scor 2-0), iar în ultimele două meciuri naţionala a primit şase goluri şi a marcat doar unul. Şi din punct de vedere matematic, ,,tricolorii” au pierdut şansele la calificare. Grupa E a preliminariilor Euro-2012 arată în felul următor: 1. Olanda – 24 p; 2. Suedia – 18 p.; 3. Ungaria – 18 p.; 4. Finlanda – 9 p; 5. MOLDOVA – 6 p.; 6. San Marino – 0 p.

Moldova mai are de disputat două meciuri în această campanie preliminară. La 7 octombrie, vicecampioana mondială, Olanda, va primi vizita ţării noastre, iar patru zile mai târziu la Chişinău va avea loc confruntarea cu cea mai slabă echipă din lume, San-Marino.

Naţionala mică – pe urme greşite

Selecţionata Moldovei de până la 21 de ani păşeşte pe urmele echipei mari. În primele meciuri ale preliminariilor Campionatului European de tineret, elevii lui Sergiu Chirilov au suferit înfrângeri. La 1 septembrie, Moldova a pierdut pe teren propriu cu 2-0 în faţa Portugaliei. Scorul a fost deschis în partea a doua a meciului. În minutul 55, Ruben a centrat de pe partea stângă, iar fundaşul Joao Pereira a finalizat printr-o lovitură de cap. Până la sfârşitul meciului, elevii lui Sergiu Chirilov şi-au creat mai multe ocazii la poarta adversă, însă nu au reuşit să înscrie.
În minutul ’90, Diogo Viana a executat o lovitură liberă din apropierea colţului careului de 16 metri, iar portarul CSCA-Rapid, Denis Rusu, a respins greşit balonul în faţa căpitanului portughez Rui Fonte care a reluat fără probleme.

Următoarea confruntare cu Albania a fost dramatică pentru juniori. Moldova a deschis scorul la începutul părţii secunde prin căpitanul Artur Ioniţă. Albania a egalat câteva minute mai târziu, însă ai noştri din nou au reuşit să intre în avantaj prin acelaşi Ioniţă, care în minutul 61 a transformat un penalty. Albanezii şi-au revenit şi au marcat trei goluri în cinci minute – mai mult decât suficient pentru a câştiga partida. Spre final de meci, Moldova a reuşit să reducă din diferenţă prin nou-intratul Radu Gînsari.

În grupa a 6-a a preliminariilor Campionatului European de tineret ce vor avea loc în 2013, Moldova este singura echipă care nu a acumulat puncte. Celelalte patru echipe (Rusia, Polonia, Portugalia şi Albania) au acumulat câte trei puncte la activ. La 7 octombrie, Moldova U-21 va întâlni Rusia U-21. Meciul se va disputa la Complexul „Sheriff” din Tiraspol.

Radu Lisiţa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *