Culinar.md

Sănătatea din interiorul unui pepene

Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei).

Contribuie la detoxifierea organismului

Miezul acestui fruct zemos este un cocteil de apă (peste 90 la sută), zaharuri naturale şi numeroşi nutrienţi, printre care enzime, acizi organici, licopen (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant şi stimulent imunitar).

O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, pepenele roşu este recomandat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, dar şi persoanelor care consumă alimente nesănătoase.

Şi murat este un deliciu

Pepenele verde face parte din categoria murăturilor foarte gustoase, folosite drept garnitură la preparatele din carne la mesele festive de sărbători. Murat, acest fruct îşi păstrează în bună parte calităţile. Reumaticii, cardiacii şi bolnavii de ulcer trebuie să consume cu moderaţie aceste murături. Iată o reţetă prin care fructul se păstrează foarte bine toată iarna:

Ingrediente: 10 pepeni mici, din soiul celor care se murează, 10 cas¬¬tra¬¬veţi, gogonele, câteva frunze de ţelină şi de hrean, 3 litri de apă, 25 g de sare la un litru de lichid.

Preparare: legumele spălate se pun într-un borcan, iar deasupra se pun condimentele. Se fierbe apă cu sare. După ce s-a răcit, se toarnă peste legume. Bine legate, borcanele se păstrează la loc răcoros.

Are efecte antistres

Datorită nutrienţilor din compoziţia sa, vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (potasiu, magneziu) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică.

Două-trei felii de pepene consumate în dimineaţa unei zile cu un program foarte încărcat au un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoanele care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi îşi stabilesc mai bine priorităţile.

Remediu natural pentru rinichi

În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu. Fructul stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. Dieta cu pepene roşu vine în ajutorul suferinzilor de constipaţie, artrită sau de gută.  

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *