Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Actualitate 29 Mai 2020, ora 14:13

Rusia se va confrunta cu un șomaj record, mai rău decât în criza din 1998

Marime Font

 

Guvernul rus înregistrează o creștere vertiginoasă/rapidă a numărului șomerilor înregistrați oficial. În ultimele zece zile creșterea a fost cu peste 200 de mii de persoane. Funcționarii se așteaptă ca spre sfârșitul anului în scriptele serviciilor de ocupare a forței de muncă să figureze 2,5 de milioane de persoane, transmite Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Numărul total al șomerilor era anii trecuți de 4-5 ori mai mare decât al celor înregistrați oficial. Dacă acest raport se va menține, este posibil ca numărul cetățenilor aflați în căutarea unui loc de muncă să depășească zece milioane de persoane, ceea ce reprezintă considerabil mai mult decât indicatorii anului de criză 1998.

Loading...


Numărul șomerilor înregistrați oficial în Rusia a ajuns la 1,4 milioane de persoane, comunicase pe 11 mai președintele Rusiei, Vladimir Putin. Astăzi acest indicator a crescut la 1,665 milioane de persoane. În acest ritm creșterea numărului șomerilor înregistrați oficial la serviciile de ocupare a forței de muncă va depăși foarte curând două milioane de persoane.

Este adevărat, guvernul se așteaptă ca în perspectivă ritmul de creștere să scadă, iar spre sfârșitul anului numărul total al șomerilor înregistrați să fie de aproximativ 2,5 milioane de persoane.

În lunile mai și iunie creșterea numărului șomerilor înregistrați oficial va continua, a declarat, pe 19 mai, ministrul muncii și protecției sociale, Anton Kotiakov, pe Canalul 1. După cum a afirmat acesta, numărul șomerilor înregistrați în țară a ajuns în acest moment a 1,6 milioane, creșterea va continua în mai și iunie. În Rusia se preconizează aproximativ 2,5 milioane de persoane șomere. Iar numărul total al șomerilor, potrivit metodei de calcul a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), poate ajunge la 5,3 de milioane.

Niciodată raportul dintre numărul total al șomerilor și numărul șomerilor înregistrați nu a scăzut la un așa nivel, a afirmat șefului Ministerului rus al Muncii.

Numărul total al șomerilor a fost în anii trecuți de 4,5 ori mai mare decât numărul celor înregistrați. Astfel, în perioada de criză și default din 1998 numărul șomerilor înregistrați s-a menținut la nivelul de 1,8–1,9 de milioane de persoane. Iar numărul total al șomerilor, potrivit metodologiei Organizației Internaționale a Muncii, a oscilat între 8,2 și 9,7 de milioane de persoane. Același raport între indicatorii șomajului s-a remarcat și în ajunul actualei crize. Prin urmare, în 2019 numărul total al șomerilor a fost de 3,7 milioane de persoane, iar al celor înregistrați de mai puțin de 0,7 milioane de persoane. În 2017 numărul total al șomerilor a fost de 4,6 de milioane, iar al celor înregistrați – de aproximativ 0,71 milioane de persoane.

Astfel, în condițiile menținerii tendințelor din anii trecuți, în condițiile unui număr de 2,5 milioane de șomeri înregistrați, numărul total al șomerilor poate fi de 4–5 ori mai mare, adică de zece sau chiar 12,5 de milioane de persoane. În istoria Rusiei contemporane – nici după metodologia OIM, nici potrivit datelor serviciilor de ocupare a forței de muncă – nu s-a mai înregistrat un asemenea număr de șomeri; nici măcar în perioada falimentului autorităților, în 1998.

„Înțelegem că există probleme pe piața muncii, remarcăm și monitorizăm acest lucru zilnic, în legătură cu modul în care evoluează situația”, a declarat vicepremierul Tatiana Golikova. Potrivit afirmațiilor acesteia, totul va depinde de situația ulterioară de pe piața muncii, după încheierea regimului de zile nelucrătoare. Mai mult decât atât, executivul pregătește măsuri pentru sprijinirea suplimentară a ocupării forței de muncă, inclusiv atrage oameni pentru munca în folosul comunității.

Și sondajele sociologice înregistrează o creștere a șomajului. În aprilie 2020, practic o treime dintre respondenții în familia cărora există angajați au răspuns că ei personal sau membrii familiei lor se confruntă deja cu problema reducerii salariului, informează Levada-Țentr. Alt sfert dintre respondenți s-au confruntat cu întârzierea în plata salariilor (25%) și cu disponibilizări (26%).

Oficialii ruși care au mai trecut și prin alte crize anunță cele mai diferite prognoze în legătură cu creșterea numărului de șomeri. Președintele Curții de Conturi, Aleksei Kudrin, prognoza în urmă cu o lună că din cauza coronavirusului numărul șomerilor ar putea crește temporar de la 2,5 de milioane la opt milioane de persoane. Iar ministrul finanțelor din perioada de default, Mihail Zadornov, este de părere că în Rusia nu va exista șomaj în masă, deoarece majoritatea angajatorilor preferă să reducă veniturile, nu să concedieze personalul. Potrivit previziunilor făcute de Zadornov, rata șomajului în Rusia nu va depăși la sfârșitul anului 2020 5,5% din populația aptă de muncă, ceea ce corespunde unui număr de 4,2 milioane de șomeri.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Iulie 2020, ora: 00:20

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Mercur si-a inceput, in sfarsit, miscarea directa si simti incantarea in aer. Dintr-o data vrei de toate. Visezi la toate lucrurile pe care nu le-ai putut face pana acum din diverse motive. Daca esti din zodia Gemeni sau Fecioara, lumea ta renaste. Comunici usor cu toata lumea. Luna este in...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 00:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)