Media

RUSIA nu va putea separa CRIMEEA de UCRAINA

„Foarte mulți ruși (de fapt, toți) consideră că Hrușiov a dărut Crimeea fără niciun motiv temeinic Ucrainei și că ar fi momentul ca peninsula să fie întoarsă.  

Datorită propagandei rusești, mulți locuitori din Crimeea au aceeași părere. Însă majoritatea lor nu sunt în stare să explice decizia lui Hrușiov (explicații de genul că „a făcut-o la beție” sau că „este hahol, de aia a făcut-o” nu țin).

Vă explic. Crimeea se leagă de restul teritoriului ucrainean printr-un istm pe care circulă autocarele și trenurile cu turiști ruși. Pe acest istm mai trece și Canalul Crimeei de Nord prin care este transportată apa din râul Nipru. Datorită acestui canal, în Crimeea există agricultură, iar localitățile sunt asigurate cu apă potabilă. Din această cauză Crimeea a fost anexată la Ucraina. Dacă funcționarea canalului va fi sistată, Crimeea se va transforma într-un pustiu. Identificarea altor surse de apă aproape că e imposibilă. Desalinizarea apei maritime e scumpă și ar fi accesibilă numai localităților de pe litoral. Din acest motiv, orice speculații privind ruperea Crimeei din trupul Ucainei sunt simple fantezii.

Mai există și un acord internațional, potrivit căruia Rusia nu poate să atenteze la integritatea teritorială a Ucrainei. În schimb să semene isterie și să susțină separatismul poate. Rusia are interesul să creeze în Ucraina o regiune fierbinte de genul Abhaziei și Osetiei de Sud, asta e alfa și omega politicii ei. Iar dumneavoastră va trebui să trăiți în această regiune. Vă convine?

Vă aduc aminte că în Crimeea trăiec tatarii, care nu prea iubesc Rusia (au motivele lor), și, spre deosebire de populația rusă obișnuită să se relaxeze pe plajă, ei sunt foarte organizați. Ei nu agrează acest separatism, cu atât mai mult, nu vor să aibă soarta oamenilor din Abhazia și Osetia de Sud. 

Ei protestează pașnic, deocamdată, însă dacă tendințele separatiste vor continu- veți primi un război civil în toată legea. Nu exagerez: tatarii au luptat și în Cecenia, și în Osetia, ei sunt luptători înnăscuți, spre deosebire de șoarecii de birou care ies de obicei la mitinguri. Kremlinul nu vrea nimic altceva decât război, dar d-voastră vreți?
 
În sfârșit ajungem la Sevastopol – cel mai neliniștit oraș. Cred că voi exprima o opinie generală, dacă voi spune că nimeni nu ține orașul ăsta, pentru că e o localitate a flotei ruse de pe Marea Neagră. Vreți separatism? Nicio problemă: încercuim orașul cu sârmă ghimpată, introducem regim de vize pentru intrarea în restul peninsulei și Ucraina, iar produsele și apa vor fi livrate de Rusia pe cale maritimă. Nu va fi nici limba ucraineană, nici mitinguri. Apropo, pentru mitingurile pe care le-au organizat rusofonii în Sevastopol, Rusia i-ar fi tras în țeapă, dacă asta se întâmpla pe teritoriul ei. 
 
Cel mai bine ar fi să răsfulați adânc, să încetați să vedeți la fiecare colț de stradă naționaliștii lui Stepan Bandera și să rămâneți în Ucraina, care nu vă atinge și vă lasă să trăiți așa cum ați trăit. Primiți oaspeți din Ucraina și Rusia și bucurați-vă de ce aveți. 
 
Make money, not war”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *