Ultima oră

România: Record la exportul de grâu pentru luna martie

Au livrat într-o singură lună, în plină pandemie, cât pentru două sau trei luni obișnuite. România și-a crescut exporturile și la animale – în special oi, dar și la băuturi.

Țările arabe în special au cumpărat cantități uriașe de cereale, în plină criză sanitară, iar autoritățile chiar au interzis exporturile, pentru o perioadă scurtă de o săptămână. În rest, au fost vândute cantități duble față de o perioadă obișnuită în Egipt, Liban ori Arabia Saudită.

„Cerealele, materiile prime au fost o miză importantă pentru țările care nu-și asigurau securitatea alimentară și atunci a fost un volum mare de export. În martie au fost exportate peste 750 de mii de tone de grâu, ceea ce a însemnat un record pentru o singură lună”, susține Emil Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii.

Statistica arată că, în primele patru luni ale acestui an, exporturile de cereale au urcat cu 40% față de aceeași perioadă din 2019.

Asta a făcut ca exporturile de alimente și animale vii să crească, în total, cu 21%. Tot din țările arabe a venit și o cerere crescută pentru ovine.

„Problema este că nu exportăm valoare adăugată, ci materie primă, care se întoarce, culmea, procesată – importăm biscuiți, aluat congelat”, Emil Dumitru.

Claudiu Vrinceanu, Consultant în Afaceri:

„Sunt exportatori care văd oportunități în perioada următoare și pot câștiga contracte noi pentru că și cererea se schimbă – vedem anumite țări care își mută cererea dinspre China spre Europa și asta e oportunitate pentru exportatorii români să vină cu produse noi, să se adapteze noilor cerințe”.

De altfel, România importă mult mai mult decât vinde. Numai în primele patru luni din an, au fost exportate mărfuri în valoare de 20 de miliarde de euro, iar importate de 26 de miliarde de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *