Comentariu

Rogozin: câinele care latră nu muşcă

Restul oamenilor puternici de la Moscova preferă să vorbească mai puţin în spaţiul public, sau dacă o fac (precum ministrul de Externe Serghei Lavrov) – atunci vorbesc cu mare atenţie şi ştiu să îşi îmbrace mesajele în formule care lasă deschisă uşa dialogului.

Dmitri Rogozin iubeşte însă spectacolul şi eroismul de paradă. Excursia lui la Tiraspol prin România şi Bulgaria a fost un test: Moscova a vrut să ştie dacă interdicţiile de călătorie anunţate de Uniunea Europeană chiar sunt puse în aplicare. Iar zgomotosul Rogozin a fost cel mai potrivit pentru o astfel de misiune de încercare. Oamenii serioşi precum Lavrov sau Narîşkin nu s-ar fi coborât la nivelul de baloane de încercare. Rogozin a vrut cu orice preţ să ştie toată planeta că are de gând să traverseze spaţiul aerian al României. Iar dacă autorităţile de la Bucureşti nu i-ar fi interzis să treacă, cu siguranţă s-ar fi găsit destule voci europene care să acuze Guvernul României că nu respectă hotărârile luate la Bruxelles. A fost vorba în acelaşi timp şi de un test al bunei funcţionări a instituţiilor şi mecanismelor UE, un test trecut cu bine de România (dacă lăsăm deoparte circul mediatic de la Bucureşti, de o factură asemănătoare cu cel de la Moscova: fiecare politician implicat a încercat să demonstreze că el este cel puternic).

Dmitri Rogozin a mai vrut să testeze şi funcţionarea instituţiilor de la Chişinău, iar aici s-a folosit de provocarea cu listele de semnături strânse la Tiraspol. Şi în acest caz a primit răspunsul cuvenit. Însă dincolo de aceste baloane de încercare, Rogozin îşi doreşte ceva cu bătaie lungă: ar vrea să facă într-un fel astfel încât să implice R. Moldova în tulburările din Ucraina, folosindu-se în acest sens de conflictul transnistrean. Există presiuni pentru ca Chişinăul să cadă la grămadă cu Kievul în haosul spre care se îndreaptă Ucraina. Există destule pârghii şi mijloace prin care se poate duce la îndeplinire acest scenariu. În dezastrul de la Odesa, care a beneficiat de o expunere mediatică internaţională, ar fi participat şi persoane venite din Transnistria; secesionismul transnistrean constituie un fel de model pentru mişcările secesioniste din estul Ucrainei.
În ciuda ameţelii din mass-media, Republica Moldova şi România au trecut fără pierderi majore prin testul executat de Dmitri Rogozin.

Autorităţile de la Chişinău au demonstrat că nu oricine se poate plimba oricum vrea şi să promoveze separatismul, autorităţile de la Bucureşti au demonstrat că interdicţiile anunţate de Uniunea Europeană sunt cât se poate de funcţionale. De acum înainte Moscova va lua în serios măsurile anunţate de la Bruxelles. Deşi cu siguranţă are sprijinul şi acceptul puterii de la Moscova, Rogozin doar latră, nu este el capabil să muşte, cel puţin deocamdată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *