Comentariu

Revoluţia mondială începe cu reactivarea leninismului

Aceste manifestaţii ar trebui să fie unele de solidarizare cu mişcarea „Ocupaţi Wall-Street” din New York, îndreptată împotriva sistemului bancar din SUA. M-a uimit, în acest context, un comentariu al unui tânăr român aflat la New York, publicat pe o pagină de internet din România. Omul deplângea lipsa „revoluţionarilor de profesie” creaţi de Lenin, lipsă care a făcut ca acţiunile de protest din Statele Unite să fie lipsite de coerenţă şi de o direcţie clară. Acelaşi comentator vorbea de aceleaşi manifestaţii în termeni de „luptă de clasă”. Tot la Bucureşti au apărut şi opinii conform cărora jafurile de la Londra ar reprezenta o formă a acestei „lupte de clasă” şi nu ar fi simple infracţiuni. Istoricul Adrian Cioroianu se plângea că tinerii români nu mai ştiu ce înseamnă materialismul dialectic. Îngrijorarea lui poate fi dată la o parte: nu doar că există destui tineri care ştiu ce înseamnă materialismul dialectic, ba chiar mai sunt unii care se visează „revoluţionari de profesie”.

Mass-media din România şi din întreaga lume e plină de avertismente asupra revenirii fascismului. Nimeni nu ia în seamă revenirea în forţă a marxism-leninismului. De multe ori ascuns sub pulpana „corectitudinii politice”, în situaţii de criză, când cred că au de câştigat, marxist-leniniştii contemporani renunţă la camuflaj şi îşi reactivează vechile discursuri. Degeaba e deplânsă lipsa „revoluţionarilor de profesie” – ei există şi îşi fac treaba. Mecanismul noilor manifestaţii a fost experimentat în cele mai diverse locuri din lume.

Prima „revoluţie Twitter”, de dimensiuni reduse, a fost la Chişinău. Apoi revoluţiile coordonate prin internet au izbucnit în forţă în spaţiul arab. În Germania s-a făcut simţit fenomenul „petrecerilor Facebook”, prin care mai multe mii de persoane erau convocate în localităţi mici, unde era nevoie de intervenţia forţelor de poliţie pentru a opri actele de vandalism comise de tinerii intoxicaţi cu alcool. Reţeaua privată a telefoanelor BlackBerry a fost folosită pentru a mobiliza jefuitorii din Londra, pentru că nu putea fi urmărită de poliţie. Aceleaşi tehnici sunt aplicate acum în SUA.

Toată lumea deplânge în presă brutalitatea poliţiei americane faţă de manifestanţii nevinovaţi. Doar BBC a menţionat că cei 2000 de tineri care au încercat să blocheze un pod din New York au venit stimulaţi de zvonul că va avea loc un concert al trupei „Radiohead”. Poliţia a tratat manifestaţia ca pe una neautorizată şi au urmat arestări (cei reţinuţi au fost eliberaţi în mai puţin de 24 de ore). Pe undeva există nişte coordonatori ai acestor evenimente. Probabil nu vom şti niciodată cine sunt. Însă reactivarea materialismului dialectic şi a teoriilor revoluţionare leniniste nu poate fi decât îngrijorătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *