Atitudini

Provocarea comunistă de sâmbătă

Conform informaţiilor publicate de TIMPUL, comuniştii vor purta insigne cu seceri şi ciocane, vor desena simboluri comuniste pe trotuare şi panouri, vor lipi afişe cu simbolurile comuniste. Susţinătorii PCRM vor face tot ce le va sta în putinţă ca să încalce legea intrată în vigoare de la 1 octombrie, legea care pedepseşte cu amendă folosirea în spaţiul public a simbolurilor comuniste.

Autorităţile de la Chişinău nu au foarte multe opţiuni la îndemână. O primă cale de urmat ar fi ignorarea acestei manifestaţii provocatoare. Comuniştii să fie lăsaţi în pace să mărşăluiască prin Chişinău şi să îşi afişeze în voie simbolurile. Asta ar fi calea cea mai uşor de urmat, însă dezastruoasă pentru guvernarea AIE. O astfel de desfăşurare a evenimentelor ar demonstra că AIE votează legi pe care nu le poate pune în aplicare. Comuniştii ar marca o victorie răsunătoare de care au nevoie ca de aer în această perioadă.

Cealaltă cale de urmat ar fi aplicarea legii: amendarea tuturor celor care vor afişa simboluri comuniste. Este exact ceea ce îşi doreşte Voronin. Doar că există nişte probleme aici: va fi destul de greu să fie identificate şi amendate câteva mii, dacă nu zeci de mii de persoane. Poliţiştii care vor vrea să aplice astfel de amenzi în timpul marşului s-ar putea confrunta cu evoluţii care să scape de sub control şi care să furnizeze subiecte de discuţie despre „statul fascist” pentru multă vreme de acum încolo. Ar putea exista şi varianta în care să se renunţe la amendarea participanţilor la marş şi să fie amendaţi doar organizatorii marşului – ceea ce ar reduce cantitatea de muncă pentru poliţişti şi ar simplifica mult lucrurile.

În oricare din ultimele variante de mai sus, comuniştii obţin ceea ce îşi doresc cel mai mult: o amendă pentru folosirea în spaţiul public a simbolurilor comuniste. Această amendă urmează să fie contestată la toate instanţele din R. Moldova. Dacă se va găsi un judecător care să anuleze această amendă, asta va însemna că legea de interzicere a simbolurilor comuniste este „ilegală”. În varianta în care amenda va fi susţinută de toate instanţele din R. Moldova, nu am nicio îndoială că comuniştii vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar acolo există deja mai multe precedente din Ungaria unde persoanele amendate pentru folosirea simbolurilor comuniste au obţinut despăgubiri. Pe scurt, raţionamentul CEDO în astfel de cazuri sună cam aşa: afişarea simbolurilor comuniste ţine de libertatea opţiunilor politice, iar tratarea simbolurilor comuniste ca un pericol la adresa democraţiei ar putea fi valabilă doar în cazul în care există o primejdie de reinstaurare a unui regim totalitar.

Nu sunt de acord cu raţionamentul judecătorilor CEDO, nu înţeleg de ce simbolurile comuniste nu au primit în Europa acelaşi statut cu simbolurile naziste. Însă aceasta este realitatea din acest moment, iar comuniştii vor şti să o speculeze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *