Comentariu

Prietenia Moscovei nu e completă fără puţin şantaj

Lavrov a spus că vrea să ştie cum vor influenţa angajamentele Chişinăului faţă de Uniunea Europeană comerţul dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă. Asta mi-a amintit de ieşirea dură a lui Putin din 2006 când s-a zburlit la liderii europeni, nemulţumit că Rusia nu fusese întrebată ce părere are de aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Această intervenţie a lui Putin a fost un duş destul de rece pentru că a trădat percepţia dominantă de la Moscova că România ar fi făcut – chiar şi în 2006! – parte din sfera de influenţă alocată Rusiei. Altfel, de unde până unde să fie nevoie de acordul Rusiei pentru aderarea României la UE?!?

Lavrov revine practic cu aceeaşi placă: Rusia cam trebuie întrebată ce părere are de parcursul european al R. Moldova. Doar că Lavrov, ca un diplomat de înaltă clasă, pune chestiunea într-o formă diferită. La o primă vedere, solicitarea ca experţii de la Chişinău să se întâlnească cu cei de la Moscova şi să discute efectele Acordului de asociere este una cât se poate de legitimă. Mesajul transmis este altul: Lavrov se referă la relaţiile economice Chişinău-Moscova ca având perspective foarte bune, dar dacă ne uităm la asocierea cu UE, mde… parcă perspectivele nu mai sunt aşa de bune. Trebuie să mai discutăm, să mai vedem… Iar cum Federaţia Rusă este principalul partener economic al R. Moldova, îndoielile lui Lavrov încep să miroasă neplăcut, a şantaj. Dacă vă apropiaţi foarte mult de UE, vă desprindeţi foarte mult de noi. Şi când vom pune pe masă calculele experţilor noştri, atunci să te ţii scandal la Chişinău.

Deja propaganda antieuropeană din R. Moldova este în plin avânt. Tema economică nu a fost deocamdată abordată, dar semnalul transmis de Lavrov mă face să cred că în perioada imediat următoare s-ar putea să apară în spaţiul public o serie de calcule care să demonstreze că Acordul de asociere va băga R. Moldova în faliment. Apoi probabil îl vom vedea pe tovarăşul Voronin cum ne va explica răutatea UE şi laptele şi mierea care curg din CSI. Eu unul mi-aş dori ca tovarăşul Voronin să îşi amintească de afacerile extrem de profitabile făcute în perioada guvernării sale cu UE de către oameni pe care îi cunoaşte foarte bine.

Însă R. Moldova rămâne veşnic surprinzătoare. Pe de o parte, Voronin a făcut afaceri cu UE şi s-ar putea să îi placă Acordul de asociere, Dumnezeu ştie ce va fi. Pe de altă parte, foşti proeuropeni trag din ce în ce mai tare spre Moscova, de parcă li s-au şters din memorie atrocităţile perioadei sovietice – dezvăluite chiar de ei. Deocamdată nu există lagăre şi poliţie politică în Uniunea Europeană, libertăţile fundamentale sunt funcţionale. Moscova îşi schimbă părul, dar năravul ba, iar peste prietenia veşnică dintre popoare ştie întotdeauna să presare puţin şantaj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *