CSI / Rusia

Patriarhul Kiril – lider spiritual, politician sau afacerist?

Amintind de implicarea sa în scandalul dintre autoritățile Federației Ruse și formația punk „Pussy Riot” – care a înregistrat o rugăciune „anti-Putin” într-o catedrală moscovită, pentru a sublinia complicitatea dintre regimul autoritar de la Kremlin și clerul ortodox rus -, agenția de presă franceză face o trecere în revistă a biografiei liderului religios al rușilor.

Autorul materialului ajunge la concluzia că legăturile lui Kiril, pe numele său laic Vladimir Mihailovici Gundeaev, cu conducerea statului datează încă din perioada sovietică. În 1969, călugărul Gundeaev, proaspăt absolvent de seminar, este numit reprezentantul Patriarhiei Moscovei la Consiliul Ecumenic de la Geneva, un post care nu putea fi accesat fără susținerea conducerii comuniste și a KGB, având în vedere că rolul său era acela de a nega persecuțiile religioase din URSS de la acea vreme și de a susține punctul de vedere al Kremlinului. Potrivit presei din Rusia, numele său de agent era Mihailov.

Iubitor de dictatori și ceasuri scumpe

De altfel, întreaga biografie a patriarhului este pigmentată de afecțiunea acestuia față de dictatori. Vizita în Cuba, unde l-a decorat cu una dintre cele mai înalte distincții ale bisericii ruse pe Fidel Castro, susținerea fățișă a președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, după ce acesta a fost reales la finalul unei campanii marcată de violențe și fraude, cât mai ales recenta sa afirmație, din primăvara acestui an, potrivit căreia „era Putin este un miracol al lui Dumnezeu”, arată simpatiile sale față de regimurile care disprețuiesc cea mai prețioasă creație divină, Omul.

Patriarhul are și alte slăbiciuni omenești. Apartamentele de lux, iahturile și ceasurile scumpe, precum cel de 30.000 de dolari, retușat în Photoshop de aparatul de propagandă al Bisericii Ortodoxe Ruse, din celebra fotografie a patriarhului, care a generat un imens scandal mediatic. Pentru această „miraculoasă” dispariție a ceasului de la încheietură, Kiril a fost desemnat câștigătorul unui celebru premiu din Rusia, „Pantoful de Argint”, decernat celor mai dubioase personaje din showbizul local.

„Mitropolitul de tutun”

Tot Kiril a fost „eroul” unui alt episod relatat pe larg de presa de la Moscova, în „Kommersant” și „Moskovski Komsomoleț”, privind traficul ilicit de țigări. Potrivit jurnaliștilor ruși, Biserica rusă ar fi profitat de scutirile de taxe vamale, la mijlocul anilor `90, pentru a importa… țigări, de unde și porecla lui Gundeaev de la acea vreme, „mitropolitul de tutun”. Interesant este că niciodată oficialii Patriarhiei nu au negat acuzele privind traficul de țigări, ci doar cele privind specula cu aceste produse. De altfel, în presă au apărut informații potrivit cărora nu există dovezi conform cărora averea estimată de publicația „Moscow News” la 4 miliarde de dolari a patriarhului nu ar proveni din traficul de țigări și că profitul rezultat de pe urma afacerilor cu „iarba dracului” a fost reinvestit pentru cheltuieli presante ale Bisericii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *