Cultură

Părintele „Limbii noastre”, cinstit în întreaga republică

Cu această ocazie, vineri, la Biblioteca Națională a R. Moldova a fost vernisată expoziția de carte, fotografii și documente „Un șirag de piatră rară”. 

Solicitat de TIMPUL, cercetătorul literar Iurie Colesnic ne-a spus că destinul lui Alexie Mateevici a fost unul tragic, din cauză că din adolescență a rămas fără tată, fără sprijin material. A trăit din bursele modeste de la Seminarul Teologic din Chișinău și de la Academia Teologică din Kiev. „În 1915 i s-a promis că, dacă va fi preot în regimentul din Chișinău, nu va pleca pe frontul Primului Război Mondial. N-a fost să fie. A plecat pe cel mai greu front – în Galiția, participând la ofensiva lui Brusilov. S-a cerut pe frontul românesc și a participat la cele mai grele lupte, inclusiv la cea de la Mărășești. Când i s-a propus să fie profesor la cursurile învățătorilor din Chișinău, a refuzat, ca să fie alături de soldații săi. Moartea a venit pe neașteptate. Jurnalul Teodosiei Mateevici, soția poetului, confirmă aceasta. Sunt bucuros că vernisăm la Chișinău o expoziție a unui poet național, care ne-a dat cea mai frumoasă poezie despre limbă și nu o facem ca în 1988, când, tot aici, într-o sală mult mai mică, aproape pe furiș am sărbătorit centenarul de la nașterea sa”, a declarat autorul cărții „Doina dorurilor noastre” despre marele cântăreț al limbii române.

Despre Alexie Mateevici-publicistul a vorbit dr. conf. univ. Silvia Grosu, iar prof. univ. Gheorghe Baciu a comunicat despre ipoteza sa referitoare la moartea lui Alexie Mateevici.

Tot în acea zi, la mormântul său din Cimitirul Central de pe strada Armenească a avut loc o evocare a poetului, organizată de către directorul Casei-muzeu de la Zaim, Căușeni, Ion Găină, iar la Muzeul de Literatură „Mihail Kogălniceanu” – expoziția „Revenire la Mateevici”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *