Ultima oră

OTRAVĂ PENTRU NAVALNÎI. Cu ce este ea asemănătoare cu „Novichokul” sau gazul sarin

DOCTORUL ȘTIINȚELOR BIOLOGICE YURI PANCHIN – PRIVIND EFECTUL TOXIC AL INHIBITORILOR CHOLINESTERASE: 

„Unul dintre cei mai obișnuiți neurotransmițători din organism este acetilcolina”, explică Yuri Panchin, doctor în științe biologice, șeful laboratorului „Studiul proceselor informaționale la nivel celular și molecular” la Institutul pentru Probleme de Transmisie de Informații al Academiei Ruse de Științe. – De exemplu, când strângem mâna, acetilcolina este eliberată de neuronii motori ai măduvei spinării, care acționează asupra receptorilor celulelor musculare. De asemenea, neuronii cu neuroni pot comunica prin acetilcolină. Pentru ca această acțiune să se încheie, acetilcolina trebuie să meargă undeva, altfel, de exemplu, mușchiul va rămâne într-o stare comprimată tot timpul sau, invers, celulele musculare se vor „obișnui” cu prezența sa și apoi nu vor mai răspunde la stimulare, adică. va exista paralizie. Prin urmare, este necesară o proteină specială care distruge acetilcolina, aceasta este colinesteraza.

Inhibitorii colinesterazei includ, în special, cei mai comuni agenți de război chimici: sarin, soman și Novichok aparține acestora.

Inhibitorii mai ușori ai colinesterazei sunt „spălați” cu ușurință, i.e. în timp, colinesteraza deteriorată poate fi restaurată. Unii alți inhibitori ai colinesterazei sunt atașați la acesta strâns, așa că trebuie să așteptați eliminarea completă a colinesterazei stricate din organism.

Blocantele colinesterazei determină simptome destul de clare. În primul rând, există o constricție foarte puternică a elevului. Mușchii pupilei sunt foarte sensibili la acetilcolină. Acest efect este opus celui al atropinei, care determină dilatarea pupilei. În plus, există o descărcare mai mare de mucus din nas, lacrimi din ochi, indigestie, incontinență urinară și convulsii. În condițiile în care au vorbit imediat despre o posibilă otrăvire, acesta este primul lucru care îmi vine în minte să privească. Dacă ar avea aceste simptome, atunci acesta ar fi primul indiciu evident al utilizării celui mai frecvent grup de otrăvuri. Ca antidot, atropina este imediat folosită, împreună cu lavajul intestinal și hemodializa.

– În ce formă poate fi introdusă această otravă în corpul uman? Amestecați ceaiul, altceva?

„În cazul Novichok, otrava a fost pur și simplu absorbită prin piele. În război, acestea sunt de obicei aerosoli.

– Ați spus că colinesteraza deteriorată poate fi „spălată” sau, după cum am înțeles, poate părăsi corpul și înlocuită cu una normală. Înseamnă că puteți prezice recuperarea completă după o asemenea intoxicație?

„Nu știu, pentru că s-ar fi putut întâmpla multe în timpul otrăvului. Din păcate, se știe că există consecințe pe termen lung.

VASILY VLASOV, DOCTORUL ȘTIINȚELOR MEDICALE, PROFESORUL HSE – DESPRE SUBSTANȚA GĂSITĂ ÎN ORGANISMUL LUI NAVALNÎI:

– Inhibitori de colinesterază sunt o gamă foarte largă de substanțe, dintre care cele mai cunoscute sunt gazele nervoase otrăvitoare. Colinesteraza este o enzimă care descompune acetilcolina. Acetilcolina este responsabilă de transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Dacă blocați acțiunea colinesterazei, pot urma convulsii, într-un război acest lucru poate însemna moartea pe câmpul de luptă. Până la sfârșitul secolului XX, agenții chimici de război aparținând acestei clase au continuat să fie dezvoltați. Apropo, „Novichok” este, de asemenea, unul dintre inhibitorii colinesterazei.

Rușii au experiență „mare” cu „Novichok-ul”

Cel de-al treilea suspect în cazul otrăvirii lui Skripal, cunoscut sub numele de ”Serghei Fedotov”, a fost implicat în tentativa de asasinare a omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev, care în 2015 a fost otrăvit cu neurotoxina ”Noviciok”, reiese din investigația comună Bellingcat, The Insider și a publicației bulgare Kapital.

Jurnaliștii au aflat că, pe 24 aprilie 2015, un cetatean rus cu pașaport emis pe numele lui Fedotov a sosit de la Moscova în stațiunea Burgas cu un bilet pentru zborul retur Sofia-Moscova, datat 30 aprilie. Cu toate acestea, târziu seara, pe 28 aprilie, acesta a cumpărat un bilet de avion pentru un zbor spre Moscova de la Istanbul Ataturk Airport.

În aceeași zi, 28 aprilie, Ghebrev a fost spitalizat cu simptome de otrăvire severă. Fiul lui Ghebrev și unul dintre managerii săi de top, de asemenea, s-au plâns de probleme de sanatate aparute brusc. Toți trei au fost spitalizați cu simptome de otrăvire severă. Mai târziu, expertiza realizata de specialisti de la laboratorul Universitatii din Helsinki (specializat în arme chimice) a stabilit în corpul lui Ghebrev urmele a doi organofosfați, ceea ce le-a permis sa emita concluzia ca fost folosita o substanța din clasa „Noviciok”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *