Actualitate

Orele de somn în plus din weekend ne pot ajuta să trăim mai mult

Cercetătorii de la Universitatea din Stockholm au descoperit că adulții care au dormit undeva în jurul a doar cinci ore de somn în fiecare noapte și-au crescut riscul de mortalitate. Cu toate acestea atunci când oamenii care au dormit doar cinci ore pe noapte în timpul săptămânii, au compensat cu nouă ore dormite sâmbăta sau duminica, riscul de deces nu a crescut absolut deloc!

Constatările studiului ar putea fi o surpriză, întrucât experții în somn au sfătuit până acum să nu încercam să „recuperăm somnul" în weekend. Anul trecut, expertul în somn și odihnă Matthew Walker a declarat pentru NPR că somnul nu este că o bancă. „Nu poți să acumulezi o datorie și să o plătețti mai târziu. Dacă te-aș lipsi de somn o noapte intreagă și apoi într-o noapte ulterioară ți-aș da tot somnul pe care-l vrei, nu ai recupera nimic din ce ai pierdut", a spus el.

Noul studiu schimbă însă acest mod de gândire. „Rezultatele arată faptul că somnul scurt din timpul săptămânii nu este un factor de risc pentru mortalitate, dacă este combinat cu un somn de weekend mai lung,” au scris autorii studiului.  „Acest lucru sugerează că somnul scurt din timpul săptămânii poate fi compensat în timpul weekendului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *