Actualitate

OPINIE / Pierdem momentul istoric

Instrumente vorbitoare. Am observat în ultima vreme mai mulți tovarăși care se cred formatori de opinie și vor să ne convingă că nu e bine să existe un partid care și-a pus în denumire unirea românilor. Până la urmă, ei au tot dreptul să vorbească toți într-o voce, fie din reavoință, fie că sunt niște idioți utili, niște instrumente.

Se pierde momentul istoric. Băieții ăștia vor să ne spună că e bine să fim de azi pe mâine, că e bine să fim o generație pe care să ne bată vântul prin Europa și să ne poarte încolo încoace prin istorie. Părinții mei au obținut ruperea din URSS, bunicii mei au luptat în război, au suferit drama ocupării sovietice dar au rezistat. Noi nu avem voie să ducem opera lor mai departe pentru că familia ne înrobește și ne alienează de la ce suntem noi cu adevărat, niște indivizi care dacă vor să mănânce trebuie să facă barter cu ce au prin casă, cu mintea, curajul, valorile și inima lor, asta ne spun ei.

Această împăcare cu Rusia de dragul păcii interetnice și a dialogului european e o capcană

Această împăcare cu Rusia de dragul păcii interetnice și a dialogului european e o capcană. Oricine care a trecut prin școală știe că unirea s-a făcut când Rusia a fost slabă. Unirea lui Cuza s-a făcut după ce Rusia a pierdut în războiul Crimeii, Marea Unire de la 1918 s-a făcut când Rusia se zbătea într-un război civil. Atunci, momentul istoric nu s-a pierdut, pentru că au existat politicieni curajoși, pregătiți să facă Unirea. Unirea nu au făcut-o marile puteri care au fost mereu antiunioniste, ci a fost făcută din itnerior la momentul potrivit de oamenii potriviți.

Ce facem dacă vine momentul, dar la putere avem oamenii care ne spun că trebuie să mai așteptăm. Nu facem nimic, pierdem momentul istoric. În 2015, vorbeam cu un fost premier care îmi spunea că dacă rușii își realizau proiectul Novorusia până la gurile Dunării, se punea serios problema ca armata română să treacă Prutul ca să securizeze Republica Moldova. Ce vreau să spun e că nu trebuie să așteptăm acel moment, în ultimă instanță, să ne dăm seama ca înainte de moarte că trebuia să facem altfel.

Rusia se bălăcește în probleme sociale care vor izbucni la un moment dat, oligarhia care conduce marele urss în frunte cu Putin va cădea, iar toate inechitățile vor sări la suprafață. Când se schimbă puterea, rușii se cam omoară între ei, nu au timp de moldovenii ăia amărâți de la marginea imepriului, așa se întâmplă la ei de obicei (vezi loviluția lui Lenin, puciul din 1991). Dacă vom avea la putere dodoni sau alți politicieni care fac compromisuri de dragul prieteniei ruso-germane, care ne spun că războiul de pe Nistru a izbucnit din cauza corupției sau că Unirea a fost făcută cu forța, nu vom face nimic. Vom pierde momentul istoric din cauza unei elite care plutește pe valuri de ici colo.

Rodica Butnaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *