IT&C

O tehnică de modificare a genomului uman a fost premiată de revista Science

Această tehnică promițătoare numită "CRISPR-cas9" a fost proiectată de Jennifer Doudna (SUA), care mai primise premii pentru activitatea sa, și de Emmanuelle Charpentier (Franța).

Dezvoltată din 2012, tehnica "CRISPR-cas9" este un instrument care permite corectarea defectelor ADN-ului, "un pic asemănător cu un procesor de text care poate permite editarea sau corectarea tipăririi unui document", a explicat biologul Emmanuelle Charpentier, pentru AFP.

Această invenție creează speranțe uriașe, dar, de asemenea, și neliniște pentru o parte a comunității științifice, care face apel la prudență în ceea ce privește aplicarea sa asupra celulelor reproducătoare și a embrionilor umani.

Chiar Jennifer Doudna a tras un semnal de alarmă la sfârșitul lunii noiembrie subliniind "urgența discuțiilor etice" cu privire la acest subiect.

Controversa a fost alimentată în special de anunțul din luna aprilie potrivit căruia cercetătorii chinezi au reușit să modifice defectul unei gene la mai mulți embrioni umani, ceea ce s-ar părea că este o premieră mondială.

Însă mulți oameni de știință au salutat "capacitatea superioară a CRISPR de a elibera o genă la locul potrivit, în raport cu concurenții săi care lucrează la editarea genomului, precum și costurile reduse ale invenției și ușurința utilizării, scrie revista Science.

Cercetătorii utilizează deja acest procedeu pentru tratamente împotriva cancerului și a altor boli, a spus editorul revistei, John Travis.

"CRISPR ar putea revigora, de asemenea, conceptul muribund de transplant de organe de la animale la om", mai susține acesta.

Mii de laboratoare și oameni de știință au început deja să utilizeze aceasta tehnică, creată în urmă cu trei ani.

Dacă oamenii de știință au avut cândva visul manipulării genetice, acum CRISPR îl transformă în realitate, a mai spus Travis.

Însă opinia publică pare mai puțin entuziastă decât oamenii de știință cu privire la această tehnică, potrivit votului on-line organizat de revista Science.

Circa 35% dintre votanți au desemnat drept invenție a anului 2015 zborul de recunoaștere spre planeta Pluto al sondei ‘New Horizons’, care a oferit imagini inedite ale planetei pitice. Tehnica CRISPR a fost aleasă drept invenție a anului de numai 20% dintre votanți, mai precizează AFP.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *