Constantin Tănase

O lumânare în sănătatea lui M. Ghimpu

¤ Păcat că avem o Procuratură bună la inimă, o Securitate blajină, un Minister de Interne iubitor de oameni şi un Centru de Combatere a Corupţiei cu frică de Dumnezeu. Dacă aceste instituţii s-ar apuca să se intereseze de veniturile băneşti şi conexiunile politico-securiste ale unor popi marcanţi, membri ai Biroului politic al Mitropoliei Republicii Moldova (mă refer la Vladimir, Mitropolitul, Sava, Episcop de Tiraspol şi Dubăsari, Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, Petru, Episcop de Hâncu, Vicar al Mitropoliei, Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti), ar descoperi probabil lucruri şocante!

¤ O întrebare nevinovată pentru cititorii noştri: poate oare Mitropolia Republicii Moldova (care este parte componentă a Bisericii ruseşti şi care reprezintă interesele imperialiste ale Rusiei) să lupte pentru independenţa statului R. Moldova? Întrebarea este perfect valabilă şi pentru Guvern, Parlament şi Preşedinţie.

¤ S-a supărat văcarul pe sat! Miercuri, 16 iunie, PCRM a declarat că, începând cu această dată, întrerupe orice relaţie cu actualul regim, îşi retrage toate iniţiativele cu privire la parteneriatul constructiv cu partidele Alianţei, inclusiv în ceea ce tine de subiectul modificării Constituţiei. PCRM mai declara că „aşa numitul referendum cu privire la modificarea Constituţii este un instrument de prostire a societăţii”. Dacă-i aşa, şi odată ce PCRM „îşi retrage toate iniţiativele”, oare nu ar fi cazul să se retragă cu totul din politică şi să dispară, să se ducă dracului în direcţia unde a dus surdul roata şi mutul iapa?

¤ Cei care-l critică pe Mihai Ghimpu pentru fecunditatea cu care îmbogăţeşte patrimoniul paremiologic al poporului nostru ar trebui să mai observe un lucru şi să dea Cezarului ce-i al Cezarului: graţie acrobaţiei lui politice cu aşii din mânecă, Mihai Ghimpu a reuşit să-i ţină pe tuşă pe comunişti şi să nu le permită să-şi realizeze visul lor de aur – aruncarea în aer a Alianţei şi revenirea la putere. Dacă ar fi pe dreptate, ceilalţi lideri ai Alianţei (V. Filat, S. Urecheanu, M. Lupu, dar şi toţi miniştrii, viceminiştrii ş.a.m.d.), dacă-s creştini, când merg la biserică, ar trebui ca aprindă câte o lumânare în sănătatea lui Ghimpu, graţie căruia ei s-au menţinut până acum în posturi, având astfel posibilitatea să se sacrifice în numele poporului.

¤ Când vreau să văd cum arată un chip de om creştin, blând şi bun la inimă, mi-o amintesc pe baba Maşa. Când copiii mei erau mici, locuiam lângă Gară, în gazdă, într-o curte comună cu doi bătrâni simpatici – baba Maşa şi moş Ionică. Aceştia aveau vreo doi metri pătraţi de teren unde creşteau flori. În fiecare dimineaţă, baba Maşa, cu un coş de flori, mergea în faţa Gării, la vânzare. Spre amiază se întorcea cu coşuleţul plin cu pâine, biscuiţi, bomboane, pe care le împărţea băieţilor mei. Cred că cele mai dulci bomboane pe care le-au gustat băieţii mei în viaţa lor sunt cele de la baba Maşa. În acest context, mă gândesc la ce spunea moşu’ Ion Creangă despre popi: Popa are mâini de luat, nu de dat, popa mănâncă şi de pe viu, şi de pe mort. Nu generalizez, Doamne fereşte, dar mă întreb: câte bomboane au dat în viaţa lor, din banii lor, unor copii Vladimir şi toţi ceilalţi membri ai Biroului politic din fruntea Mitropoliei Republicii Moldova (nu Moldovei)?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *