Atitudini

Nod în papură

A zis Băsescu de unire şi ne-am supărat (de la ţăran la politician). Încă se vorbeşte rusă la fiecare uşă de birou din capitală şi nu spunem nimic. În microbuzele spre România – asemenea! Nici nu vă imaginaţi ce deranjant era acum câţiva ani să călătoresc din România în Moldova în microbuze cu televizor. Sonorul dat tare la filme dublate în rusă. Eu nu înţelegeam nicio iotă şi nici măcar nu le puteam da un telefon părinţilor că nu ne auzeam. Dar astea nu ne deranjează pe toţi, nu-i aşa?

Însă acum a explodat lumea că ne-a înjurat Banciu. Cine e Banciu? Un tip de la B1 TV, fost comentator sportiv, căruia cred că i se măreşte salariul în funcţie de înjurăturile primite de la telespectatori. Ăsta e formatul emisiunii lui: să enerveze lumea şi să îi ia pe toţi peste picior. Oamenii care i-au văzut emisiunile nu au reacţii la înjurăturile lui. Ăsta e Banciu.

Dar acum hai să facem din el nodul din papura Prutului. Uite cum ne-a jignit copiii la o emisiune din România! Uite ce a zis despre basarabence. De aici s-a început cu leşinurile. Of, Doamne, iată ce se spune în România la TV!

Unii au mers până acolo încât au început să se plângă şi de lucrurile bune pe care România le face: „Sărmanii noştri studenţi au o bursă atât de mică!” Aproape la fel de mică şi insuficientă ca pensiile buneilor. Mda, cam atât era bursa pe vremea studenţiei mele, cât pensia unui moldovean. Moldova le dă bătrânilor după o viaţă de muncă tot atât cât le dă România studenţilor de aici. Iar acum s-au trezit mulţi dintre noi că sunt jigniţi de bursele prea mici date studenţilor basarabeni, de parcă bugetul României ar fi bugetul Bavariei. România nu e Germania, dă cât poate, cât are.
Celor care gândesc în acest fel vreau să le spun următoarele lucruri: 1. Bursa socială, pentru un student român din familie extrem de săracă e mai mică decât cea a studentului basarabean, iar dacă nu trece toate examenele din sesiune, pierde bursa, ceea ce nu se întâmplă cu studenţii din Republica Moldova. 2 Bursa de studiu pentru un student eminent e şi ea mai mică decât cea a studentului plecat de la noi la studii în România, cel puţin când am fost eu studentă aşa era. 3. Studenţilor din România, nici măcar celor cu bursă de studiu, nu li se oferă cămin gratis. Eu, în studenţie, cu bursa primită îmi plăteam căminul.

Deci lăsaţi papura să fie papură. Nu căutaţi rele şi unde nu sunt. Cât despre ceea ce a spus Banciu, să nu uităm că omul are câteva procese pe lună. Nu înjură moldovenii, el înjură lumea în general şi fiindcă oamenii sunt curioşi de astfel de lucruri, are rating şi emisiunea merge în continuare. Patronii de televiziuni nu sunt preocupaţi de patriotism şi asta o ştim şi din bucătăria noastră. Echidistanţa lui Banciu e direct proporţională cu echidistanţa tuturor televiziunilor private din Moldova. Aşa că despre ce vorbim? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *