Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:40
Abonamente

Actualitate 30 Martie 2020, ora 14:06

opinieNicolae Negru: „Educația patriotică sau condițiile de viață?”

Marime Font

 Izolarea pe timp de pandemie e și o ocazie de reflecție, de a ne pune cu toată sinceritatea niște întrebări esențiale și a încerca, la fel de sincer, să răspundem la ele. Sinceritatea, obiectivitatea maximă sunt obligatorii, altfel pierdem timpul degeaba, producem idei false, de niciun folos.

Educația patriotică sau condițiile de viață?

Dl Vasile Chirtoca, consilier municipal în Chișinău, om de afaceri, fie se autoamăgește, fie este tendențios când spune că „anume unionismul, lipsa educației patriotice promoldovenești constituie principala cauză a faptului că tinerii pleacă masiv din Republica Moldova, nu cred în viitorul ei, nu creează aici proiecte de dezvoltare, iar țara devine tot mai săracă”.

Loading...


Dacă simplificăm spusele sale, rezultă că tinerii consideră reunirea pentru care pledează unioniștii inevitabilă sau, cel puțin, posibilă și, nedorind să devină cetățeni ai României, părăsesc corabia Republicii Moldova înainte ca ea să-și piardă independența. Din cauza că le lipsește educația patriotică promoldovenească, ei își lasă locurile de muncă bine plătite și condițiile decente de viață, își anulează „proiectele de dezvoltare” și se aventurează să-și croiască o altă soartă în Europa.

Deși a fost în relație cu PCRM, dl Chirtoca s-a dezis de materialism cu certitudine, nu-l interesează condițiile materiale care influențează comportamentul oamenilor. Totuși, înainte de a vorbi de ce pleacă tinerii, nu era mai bine să fie întrebați tinerii de ce pleacă?

Setați pe nostalgie

Dl Chirtoca îi demonizează, dă vina pe unioniști că i-ar fi demotivat pe tineri să rămână acasă, dar se face că nu vede „contribuția” politicienilor proruși ale căror strategii de guvernare erau și sunt setate pe nostalgie, pe trecut, li se adresează celor în vârstă, nu tinerilor. În timp ce toate sondajele arătau și arată că marea majoritate a tinerilor preferă integrarea europeană, aderența la UE, care li se pare mai atractivă decât CSI, lor li se propunea și li se propune ba Uniunea Rusia-Belarus, ba Uniunea Eurasiatică.

Poate nu e suficient să spui că „Moldova are viitor”, poate trebuie să prezinți pentru aceasta ceva mai mult decât niște lozinci electorale? În lume mai există state sărace, cu educație patriotică pusă la punct, și există state sau regiuni care o duc bine din punct de vedere economic, deși populația este divizată adânc în ce privește viitorul statului lor. Primul exemplu care ne vine în minte este Irlanda de Nord.

Lipsa de obiectivitate

Lipsa de obiectivitate a lui Chirtoca sare în ochi și atunci când el vorbește despre membrii Curții Constituționale cu cetățenie română, afirmând că ei ar fi tratat Legea fundamentală a Republicii Moldova „ca pe o hârtie fără importanță”, - „ba au pus Declarația de independență, o simplă hotărâre a Parlamentului, mai presus decât Constituția, ba au născocit suspendarea temporară din funcție a președintelui, ba au greșit niște calcule elementare”, se revoltă consilierul municipal.

Fără „simpla hotărâre a Parlamentului” care a proclamat independența, nu exista Constituția, care a fost votată exact la fel, prin majoritatea de voturi ale deputaților. Procedura adoptării Constituției nu a fost cu nimic superioară adoptării Declarației de Independență. Numai că lui Vasile Chirtoca îi displace primul document care anunță ieșirea din URSS și formarea statului suveran Republica Moldova, ca un prim pas spre înlăturarea consecințelor pactului dintre Stalin și Hitler privitor la Basarabia.

Chirtoca trișează

Iar suspendarea temporară a președintelui de către magistrații cu cetățenie română a fost precedată de încălcarea flagrantă a Constituției de către Dodon, care nu avea dreptul să nu promulge legile și hotărârile votate a doua oară de Parlament. Faptul că președintele nu deține cetățenia română îl plasează în afara Constituției, îi justifică atitudinea disprețuitoare față de ea?

Dar poate tinerii pleacă fiindcă președintele Dodon terfelește Legea fundamentală, trăiește în lux, „pe socoteala părinților”, cheltuiește în mod evident mai mult decât câștigă legal, iar procuratura se face că nu vede lucrul acesta?

Cât privește eroarea de „calcule elementare”, aici dl Chirtoca trișează de-a binelea. E vorba de calcularea majorității parlamentare din 101 deputați. Rezultatul anunțat de Curtea Constituțională în 1996 a fost 52. Dar niciunul din membrii ei nu deținea atunci cetățenia României. Este evidentă intenția lui Chirtoca de a se folosi de o minciună pentru a murdări imaginea membrilor CC cu cetățenie dublă, permisă de legislația adoptată, de altfel, de guvernarea comunistă a lui Voronin. Ura, românofobia îi întunecă mintea lui Chirtoca?„Teoriile” sale supte din deget ațâță niște spirite nesănătoase, incită la acțiuni deloc civilizate, democratice.

Unionismul e o plantă locală

Plecarea masivă a tinerilor a început în timpul guvernării comuniste. Sondajele indicau atunci sub 10 la sută aderența alegătorilor la ideea Unirii. E adevărat că, fiind alcătuite din intelectuali, scriitori, compozitori, actori, interpreți, pictori, profesori, ingineri etcetera, rândurile unioniștilor prezentau o forță ideologică redutabilă, chiar dacă nu erau organizate și consolidate. Dar nu ei au condus Republica Moldova până acum și dezastrul economico-social, politic și cultural nu le aparține. Între timp, peste 30 la sută de alegători își văd salvarea de mizerie în componența României.

Unionismul, s-a mai spus, nu este o „plantă exotică”, adusă de undeva, ci una locală, firească, ce a supraviețuit perioadei de ocupație sovietică. O parte din cetățenii Republicii Moldova nu acceptă ruperea Basarabiei din componența României și continuă să se considere parte a poporului român. Să-i împușcăm, să-i deportăm, să-i băgăm în închisori în numele Republicii Moldova, ca în perioada sovietică?

După 1994, mișcarea unionistă era foarte puțin reprezentată în Parlament și structurile puterii, iar Constituția a fost scrisă în așa fel, încât reunirea cu România să nu se poată produce decât prin referendum. Paradoxal, intenționând să lovească în unionism, deputații stataliști și proruși l-au legitimat. Conform Constituției, statutul suveran și independent al Republicii Moldova poate fi modificat și, implicit, discutat, ceea ce înseamnă că „proiectul” ei este încă deschis.

Republica Moldova – un proiect deschis

Dl Chirtoca alege din Constituție ce-i place lui, dar unionismul are nu mai puțin drept la viață decât comunismul sau socialismul prorusesc, care se camuflează cu „Moldova are viitor”, dar de fapt o leagă de Rusia, ca aceasta să o înghită la momentul potrivit, așa cum vrea să înghită azi Belarusul.

Îndemnându-i pe tineri să creadă în viitorul Republicii Moldova, liderii de toate culorile propun soluții externe, fie estice, fie vestice, de supraviețuire. Unioniștii propun reunirea cu România. R. Moldova are nevoie de sprijin extern pentru a exista, e clar fiecărui cetățean, procesul constituirii, așezării acestui stat recunoscut internațional nu e încheiat, e încă în derulare și nimeni nu știe care va fi soarta lui în condițiile post-pandemie. Nimeni, cu excepția unioniștilor. 

ziarulnational.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)