Miniștrii de externe NATO au o reuniune de două zile - online - la care discută viitorul Alianței și relațiile post-Trump, ocazie pentru a recalibra și strategie față de Rusia. Reuniunea se încheie miercuri, 2 decembrie.
„Noi vedem, a spus astăzi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, cum Rusia violează dorința unor guverne din vecinătatea noastră apropiată.”
Într-o conferință de presă în marginea întâlnirii de marți a celor 30 de miniștri de externe ai țărilor din NATO, Stoltenberg a menționat anexarea Crimeei, menținerea instabilității în estul Ucrainei și felul în care Rusia menține trupe în părți din Georgia, dar și în Moldova, în Transnistria.
Reuniunea ministerială NATO a mai discutat și dilema în care se află NATO în perspectiva retragerii trupelor SUA din Afganistan, ceea ce va lăsa misiunile militare are europenilor descoperite: „Dacă rămânem, riscăm să vedem continuarea luptelor”, a spus Stoltenberg. „Dacă plecăm, riscăm ca Afganistanul să devină iarăși o oază de protecție pentru terorismul internațional.”
Stoltenberg a mai vorbit și despre o altă dilemă a NATO după Trump: viitorul tratatului START. Tratatul nuclear START, care limitează numărul de focoase nucleare și care permitea inspecții reciproce, a fost semnat în 2010 între SUA și Rusia. El va expira în februarie 2021, în cazul în care cele două părți nu decid în mod explicit să oprească prelungirea lui automată cu încă cinci ani.
Tratatul START include o clauză care permite țărilor respective să-l prelungească cu până la cinci ani, fără să fie nevoie de o nouă ratificare.
Reuniunea de astăzi a avut loc simultan cu publicarea, azi, a rezultatelor unui sondaj al Pew Research Center, realizat în 10 țări ale Alianței, din care rezultă că NATO este văzut într-o lumină favorabilă de o majoritate a cetățenilor.
În medie, 60% din cei intervievați în nouă țări ale Europei occidentale și în SUA au o imagine bună despre NATO, față de 30% de opinie contrarie.
Țările nordice privesc cel mai favorabil Alianța, iar opinia cea mai coborâtă par să o aibă francezii: 50% pentru și 38% împotrivă.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul