Comentariu

Moşnegăritul sau Blasfemie în PMAN

 Am senzaţia că asist la un absurd exagerat, din cauza lipsei sincronizării cu lumea. Lumea protestează pentru un pas înainte, iar la noi se pro(s)testează.

Prezenţa comuniştilor în PMAN e o blasfemie şi e o încercare de-a fura locul, aşa cum i-au furat chipul lui Ştefan, aşa cum pe Voronin nu-l doare gura să-l facă pe Iisus primul comunist. Probabil că, pentru a aduce câteva mii de oameni în PMAN, Voronin a trebuit să trimită multe autobuze prin raioane şi să promită şi mai multe. Despre cine sunt oamenii care se alătură comuniştilor am mai scris. De altfel nici nu e greu să-ţi dai seama doar aruncând o privire: oameni spălaţi pe creier din timpul URSS-ului, moşnegărit (cum ar spune poetul Anatol Grosu) şi gopnici. Am un mare respect pentru oamenii mai în vârstă, îmi vine să le zic bunici, dar celor ce se alătură marşurilor lui Voronin mi-ar îngheţa limba dacă i-aş compara cu imaginea bunicilor. Ei nu par a fi bunici, ei exact asta par – moşnegărit. Iar dacă au nepoţi – atunci nepoţii lor sunt chiar gopnicii de lângă ei. La altă scară, lucrurile par cam la fel, doar uitându-mă la pozele acţiunilor comuniştilor: nepotul gopnic Mark Tkaciuk arătând cu degetul mijlociu spre Guvern; iar Voronin e mândru de el şi continuă să se încreţească şi să se înăcrească în faţa moşnegăritului.

Vrând-nevrând, mi-am amintit şi de versurile lui Eminescu: „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,/ Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,/ Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,/ Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”. Puterea din mâinile Alianţei nu doar că nu împiedică astfel de acţiuni, ci am impresia că le şi încurajează, în contrast cu desolidarizarea lor faţă de protestatarii din 7 aprilie. Chiar dacă s-a tras în cei ce au făcut protestele în 7 aprilie şi au fost torturaţi şi persecutaţi – AIE n-are nicio reacţie la manifestările „moşnegăritului”. Nu că mi-aş dori să se tragă, Doamne fereşte, dar lipsa de atitudine înseamnă încurajare.

Autobuzele lui Voronin nu au ce căuta în PMAN, lângă Catedrală şi Ştefan cel Mare. Iar dacă tot vor să se manifeste şi să se maimuţărească – nu au decât, dar lângă idolii lor. Adică lângă Lenin. Sau şi mai bine: lângă mausoleul lui Lenin, nu de alta, dar mausoleul e construit tot de un chişinăuian, Alexei Şciusev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *