Comentariu

Moldova federală a lui Ştefan cel Mare

Maramureşul de unde au plecat descălecătorii Moldovei este tot în România. Moldova este România, iar R. Moldova este o invenţie imperială, o acoperire pentru castrul trupelor imperiale de la Nistru. Mai nou, Moldova lui Ştefan cel Mare a devenit argument pentru federalizarea R. Moldova, conform unei hărţi cvasianonime lansate pe internet care promovează ideea excentrică a unei ţări care să refacă voievodatul medieval într-o formă federativă cu cinci subiecţi. Autorii hărţii nu ne spun ce se va întâmpla cu restul teritoriilor locuite de români – cel mai probabil, Transilvania poate deveni şi ea o federaţie, iar Valahia va putea rămâne independentă, eventual sub protecţie bulgărească.

Trasarea de hărţi de acest gen este un sport vechi la Moscova. Hărţile sunt decupate şi lipite după cum o dictează interesele imperiale de moment. Ţarul Alexandru I decupa Moldova ba până la Siret, ba până la Prut, visa să îşi întindă stăpânirea până la Dunăre sau Constantinopol. Stalin, la rândul său, decupa Europa după cum îi era voia, mai ales în regiunile ocupate de armatele sale. Autorii hărţilor de acest gen trec de fiecare dată cu vederea un mic amănunt: voinţa populaţiei. În unele momente intră şi populaţia în atenţia strategilor: de obicei, liderii sunt masacraţi, iar cei care gândesc altfel sunt deportaţi.

După cum vă spuneam, nu este nimic nou în trasarea de astfel de hărţi vizionare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când artileria nazistă bătea la porţile Moscovei, Stalin îl uimea pe ministrul britanic de Externe Antony Eden cerându-i să discute despre modalitatea de împărţire a Europei de după război. În Ministerul de Externe sovietic funcţiona deja o comisie condusă de fostul ministru Maxim Litvinov în care erau trasate graniţele Europei de Est. Unul dintre experţii acestei comisii era nimeni altul decât Walter Neulander, tatăl viitorului premier român Petre Roman. Cominternistul Walter Neulander propunea o variantă extrem de asemănătoare cu aceasta care circulă de câteva zile pe internet: revenirea la formele medievale ale statelor locuite de români. Ideea „România, ultimul imperiu din estul Europei” a reprezentat zeci de ani elementul central al campaniilor propagandiste ale Cominternului.

Folosirea numelui lui Ştefan cel Mare pentru a îmbrăca într-o formă prizabilă planul moscovit al federalizării reprezintă o perversitate totală. Ştefan cel Mare a domnit ca un monarh autocrat, uns al lui Dumnezeu pe pământ, iar ideea „federalizării” regatului său cu siguranţă i-ar fi provocat una din celebrele sale furii care îl făceau să omoare „fără giudeţu”. Ca toate celelalte planuri asemănătoare din trecut, şi această nouă hartă prezintă o mare problemă: mă îndoiesc că moldovenii din România au vreo urmă de „identitate maldavenească” şi sunt foarte convinşi că vorbesc „limba maldavenească”. O astfel de federalizare este promovată în principiu de alogeni, fosta minoritate imperială care nu suportă ideea că autohtonii pot avea un cuvânt de spus referitor la viitorul lor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *