Editorial

Merkel la Chişinău

Nici nu este greu de văzut care este principalul subiect al discuţiei: reglementarea conflictului transnistrean. În mare ştim şi în ce direcţie vor merge discuţiile – în direcţia stabilită de Moscova, respectiv federalizarea Republicii Moldova. Berlinul şi Moscova au un angajament semnat – memorandumul dintre Merkel şi Medvedev care prevede conceperea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, iar primul pas în această direcţie ar fi reglementarea conflictului transnistrean.

Înţelegerea Merkel-Medvedev reprezintă o mutare în direcţia unor modificări fundamentale. Pe de-o parte, o înţelegere ruso-germană pentru securitatea Europei înseamnă înlăturarea Statelor Unite din această problemă. Apoi nu este foarte clar în ce măsură iniţiativa germană este în concordanţă cu politicile externe comune europene sau este o iniţiativă proprie a Berlinului. România, una dintre ţările direct afectate şi direct interesate de problema conflictului transnistrean, nu prea are o voce foarte clară în politica externă în această perioadă.

După ce Putin a ratat excursia de federalizare la Chişinău, Angela Merkel vine şi ea cu o propunere asemănătoare, deşi cel mai probabil nu vom şti cu siguranţă conţinutul acesteia. De la premierul Vlad Filat nu am auzit foarte multe declaraţii referitoare la agenda discuţiilor cu Angela Merkel, nici de la preşedintele Nicolae Timofti. La Tiraspol lucrurile sunt clare – Moscova şi-a schimbat garda care are rolul de a reprezenta teritoriul secesionist. În noua conducere a Transnistriei cu greu se poate găsi cineva care să aibă păreri diferite faţă de instrucţiunile transmise de la Kremlin. Dacă la Tiraspol treaba e simplă şi ordinul se execută fără crâcnire, ei bine la Chişinău situaţia este mai complicată. Venirea Angelei Merkel este un mesaj de genul: vreţi în Uniunea Europeană? Vă spune cancelarul german ce vrea Uniunea Europeană: federalizare!
La Chişinău trebuie să fie clar un lucru: Angela Merkel nu reprezintă Uniunea Europeană, reprezintă o ţară membră a Uniunii Europene (chiar dacă este vorba de cea mai puternică şi bogată). Suspendat din funcţie, Băsescu a putut vorbi ceva mai liber cu ziariştii şi bloggerii de la Chişinău: aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă decât după rezolvarea conflictului transnistrean. Bruxellesul s-a păcălit o dată cu Ciprul, nu va mai avea aceeaşi atitudine faţă de R. Moldova atunci când se va pune problema aderării. Chişinăul este în continuare prins în această capcană, orice decizie luată într-o direcţie înseamnă renunţarea la cealaltă.

Voronin a refuzat memorandumul de federalizare propus de Moscova. Rămâne să vedem ce va face Filat, pentru că oricum nu vom şti foarte multe detalii despre discuţiile ce vor fi purtate în spatele uşilor închise.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *