Ultima oră

Măsuri de securitate sporite în Franţa

François Hollande, preşedintele ţării, le-a cerut compatrioţilor săi « să nu cedeze panicii şi să dea dovadă de mult calm ». De partea sa premierul Manuel Valls a ţinut să-i asigure pe francezi că « toate serviciile statului sunt mobilizate ».

Cel mai grav atac a avut loc luni seara la târgul de Crăciun de la Nantes. Un camion condus de un bărbat de 37 de ani a călcat mai mulţi pietoni înainte ca automobilistul să facă o tentativă – eşuată – de sinucidere. Un pieton a murit – anunţul a fost făcut de însuşi preşedintele Franţei – şi zece răniţi mai sunt spitalizaţi. Aparent şoferul camionului suferă de grave probleme de alcoolism şi era sub supraveghere psihologică.

Sâmbătă seara a început seria de atacuri în centrul Franţei, nu departe de oraşul Tours. Acolo un tânăr de 20 de ani, urlând « Allah Akbar » – Dumnezeu este cel mai mare – a atacat cu cuţitul trei poliţişti înainte să fie ucis de forţele de ordine. Este singurul caz din cele trei în care anchetatorii avansează ca mobil al atacului islamismul radical, deci acreditează ipoteza actului terorist.

A doua zi, adică duminică, un bărbat de 40 de ani la volanul unui vehicul rănea 13 pietoni la Dijon strigând tot « Allah Akbar ». In cazul acesta însă poliţia evocă un « dezechilibrat schizofrenic » cu cel puţin 160 de spitalizări psihiatrice la activ.

Autoritàtile încearcà sà calmeze spiritele

Premierul Manuel Valls spune că nu trebuie făcute amalgamuri şi e de părere că succesiunea acestor trei atacuri la sfârşit de an s-ar putea explica şi prin reacţii de mimetism. François Hollande, preşedintele Franţei, a comentat şi el de peste mări unde se află în deplasare aceste drame produse la Nantes, Tours si Dijon :

« In trei zile au avut loc trei evenimente foarte grave în ţara noastră. Aceste trei incidente nu au însă aparent nicio legătură între ele dar sunt concomitente. Este ceeace justifică o foarte mare vigilenţă şi mult sânge rece. Nu trebuie să cedăm panicii, amalgamurilor şi fricilor », conchide François Hollande

Presa de opoziţie şi în particular ziarul conservator Le Figaro a acuzat însă puterea cà minimalizează evenimentele şi denunţă « neputinţa stângii de a ţine piept extremiştilor islamici. » Frontul naţional, partidul extremei drepte franceze îl acuză şi el pe şeful guvernului că « neagă ameninţarea fundamentalismului islamic ».

Autorităţile au luat déjà o serie de măsuri suplimentare de securitate

Aproape 800 de militari erau déjà mobilizaţi în cadrul dispozitivului antiterorist de securitate botezat Vigipirate. Premierul Manuel Valls a anunţat desfăşurarea altor 200-300 de oameni în plus şi patrule întărite în zonele comerciale, centrele oraşelor, gări şi reţelele de transporturi în comun.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *