Comentariu

Limba română, între o agenţie rusă şi un general ucrainean

Agenţia de presă de la Moscova Regnum l-a intervievat asupra acestui subiect pe deputatul ucrainean Ghennadi Moskal (fost general de miliţie şi fost director adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU).

Ghennadi Moskal a avut o poziţie relaxată şi raţională asupra limbii române în Ucraina spunând că „Acordarea de statut legal limbii române în localităţile din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia corespunde noii legi privind politica limbii de stat. Populaţia din Pătrăuţii de Jos vorbeşte de secole limba română. Există o şcoală în limba română, astfel că nu este nicio surpriză că limba română a primit statut oficial”. O declaraţie normală din partea unui deputat ucrainean.

Doar că agenţia rusă Regnum a simţit nevoia să bage băţul prin gard şi a adăugat următorul paragraf la spusele lui Ghennadi Moskal: „Populaţia satului nu poate să vorbească de secole limba română pentru că România ca stat şi limba română literară au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când actuala regiune Cernăuţi făcea parte de aproape 100 de ani din Imperiul Austro-Ungar. Identitatea românească şi limba română au fost introduse forţat de ocupaţia românească în anii 1918-1940 şi în anii 1941-1944”. Aproape că le pare rău jurnaliştilor ruşi că deputatul ucrainean nu a făcut nişte declaraţii violente la adresa românilor. Ghennadi Moskal şi-a continuat declaraţiile spunând că redobândirea cetăţeniei române de către cetăţenii Ucrainei şi Republicii Moldova reprezintă o reparaţie după Pactul Ribbentrop-Molotov, că România în calitate de membră NATO şi UE nu are nicio intenţie să atace Ucraina etc.

Urâte declaraţii din partea unui deputat al Ucrainei!, pare să-şi fi spus ziariştii de la agenţia Regnum, care au introdus la sfârşitul articolului lor deja tradiţionalul paragraf despre istoria românilor, selectat cu grijă din cine ştie ce manual de propagandă sovietică: Moldova a făcut parte din Rusia Kieveană, moldovenii sunt diferiţi de români, România a apărut în secolul al XIX-lea etc.

Dar cine este agenţia Regnum? Apărută în anul 2002, agenţia Regnum transmite ştiri concentrate asupra regiunilor de graniţă ale fostei Uniuni Sovietice. Politica editorială este proclamată antifascistă şi redactorii Regnum folosesc încă sloganul „Moarte ocupanţilor fascişti”, deşi au cam dispărut şi ocupanţii, dar şi fasciştii. În anul 2005, serviciul de informaţii al Estoniei a apreciat în raportul său public anual că agenţia de presă Regnum nu este un organism de presă aşa cum pretinde, ci o acoperire pentru operaţiuni ale serviciilor secrete ruse în ţările din vecinătatea apropiată unde se depun eforturi pentru promovarea agendei geopolitice a Moscovei. Pe de altă parte, deputatul Ghennadi Moskal are gradul de general şi în perioada administraţiei Iuşcenko a fost director adjunct al SBU. Până la urmă, ceva tot e bine: că unii români din Ucraina pot vorbi limba română.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *