Culinar.md

La un ceai cu Roman Yagupov…

Eu de multe ori când aud „bună dimineaţa!” la serviciu sau pe stradă încep să-mi cânt în gând „hopa diri dai…”.

Am aflat în schimb că, oricât de agitată este viaţa „zdubilor”, liderul lor, Roman Yagupov, face parte din categoria bărbaţilor cu care am o deosebită plăcere să stau de vorbă, bărbaţii care „ţin dietă şi au un mod de viaţă sănătos”. Zilele trecute, o zi de iarnă, dar totuşi cu soare, temperaturi de primăvară, un local frumos, primitor, un ziar pe masă, un ceai aburind în faţă şi începem discuţia, iar Roman spune citându-l pe Mihail Bulgakov „… până la amiază nu citiţi ziare şi nu vorbiţi despre politica…”, astfel ne-am rezumat la discuţii sănătoase şi am aflat cum reuşeşte bărbatul din el să fie întotdeauna în formă atunci când urcă pe scenă.

Nu este omul care ţine un regim strict sau o dietă anume, dar încearcă să consume alimente cât mai apropiate de ceea ce numim noi „bio” şi nu se dă niciodată la o parte din faţa unei porţii sănătoase de mămăligă. Aşa cum spunea el, „unui muzician îi este imposibil să ţină un regim strict atunci când călătoreşte foarte mult, dar, pentru a ne păstra pe noi până la vârsta când vor fi condiţii de cazare şi transport la standarde normale, trebuie să supravieţuim… Acum suntem mulţumiţi, deoarece ne este mai uşor decât câţiva ani în urmă şi ne străduim să ne creăm singuri condiţii”.

„În România mâncarea numărul 1 pentru mine este mămăliga”

Astăzi – un concert în centrul Europei şi, peste o săptămână, altul – în inima Rusiei înseamnă foarte multe ore petrecute în avion, în tren sau în autocar. Roman îmi spunea că nu lasă niciodată acasă ceainicul şi punga de orez, pe care îl consumă cu mare drag dimineaţa atunci când încearcă să se „monteze” pentru un spectacol „pun de cu seară în ceainic apă şi orez şi dimineaţa îl mănânc cu plăcere”.
Îmi povestea zilele trecute când stăteam la „taclale” cum acumulează energie pozitivă când ştie data unui show, ca atunci când urcă pe scenă să dea totul şi să fie în formă maximă. Este greu atunci când îl vezi pe scenă să nu realizezi că e un om sănătos care pune foarte multă pasiune în ceea ce face. Susţine că „este foarte important ceea ce cânţi, ce fel de muzică faci, o muzică dură îţi poate distruge sănătatea; eu în viaţa obişnuită acumulez, pentru că ştiu cum trebuie să fii un adevărat foc pe scenă, la noi de la început totul s-a bazat pe boomul de pe scenă”.

Ca orice om, atunci când ai probleme, te montezi şi cauţi răspunsuri şi soluţii la probleme. Roman a găsit un răspuns şi o modalitate de a-şi pune ordine în gânduri cu mulţi ani în urmă, practicând exerciţii de respiraţie şi meditaţie „am făcut cunoştinţă cu practicanţi de yoga, am citit mult despre echilibrul spiritual şi acum sunt mulţumit la toate nivelurile”. Nu este un practicant împătimit, dar ştie ceea ce îl armonizează şi îl racordează la realitatea pe care o trăieşte între scenă, studioul de înregistrări şi casă. „Atunci când acasă trăieşti în armonie, este foarte simplu să fii optimist şi sănătos”. Singurele momente în care mai practică tehnici de respiraţie sunt „în avion şi în microbuz, acum nu mai am putere să fac practică yoga, ci să fac doar încărcare, practica mea este pe scenă”.

Nu-i plac roşiile din Turcia, chiar dacă acestea sunt estetice şi preferă dimineaţa două căni de tărâţe mixate cu lapte. Cred că este foarte uşor să cânţi cu plăcere despre „mămăligă, tractor, haiduc sau izvor” atunci când în fiecare dimineaţa îţi pregăteşti singur acasă un terci gustos din făină de tărâţe, o banană şi produse lactate, peste care mai poţi pune unt de casă topit, fără grăsime şi fără E-uri. Este un consumator de produse din grădină şi nu şi-a dus niciodată fetiţa la McDonald’s 🙂 , încearcă să consume alimente cât mai sănătoase împreună cu toată familia: „eu am nevoie de mâncare vie, de alimente bio, am crescut aici şi organismul meu este obişnuit cu produsele sănătoase, nu vreau mâncare falsă de la supermarket”. „În familie, în general, mâncăm sănătos, pentru mine mâncarea moldovenească ce conţine tradiţiile din România, Ucraina şi Turcia este cea mai bună. McDonald’s nu este mâncare, este un business”.


Foto: Gulinara Vâşcu

Dintre toate bucătăriile pe care le-a încercat în deplasările sale, a spus că-i place bucătăria italiană şi cea mediteraneană, în schimb nu-i place deloc bucătăria ungurească. „Ungurii nu au mâncare bio, am plătit o groază de bani la aeroport şi am avut în farfurie un gulaş de plastic”, parte unde am fost perfect de acord cu el pentru că, în afară de un gulaş foarte bine făcut, nici mie nu îmi place bucătăria specifică Ungariei.

Nu găteşte, în primul rând, pentru că nu are timp şi în al doilea rând, pentru că „are cine găti, nu este nevoie de mâna mea în bucătărie, mai bine fac ceea ce ştiu”, dar „am gătit o ciorbă de peşte delicioasă la ceaun. Ca să găteşti trebuie să ai timp, o bucătărie mare, să te duci la piaţă şi să ştii ce să cumperi de acolo”. Nu stă să analizeze condimentele dintr-o mâncare, dar apreciază gustul final bine definit.

Este adeptul plimbărilor matinale prin parc, cât mai lungi posibile şi al băilor cât de reci le suportă organismul. Am aflat o tehnică nouă de a-ţi face peeling singur acasă – „baie cu mătura, o tradiţie a zonelor nordice, îţi cureţi pielea cu mătura în apă rece”. Nu fumează şi nu pierde nopţile degeaba, însă bea cu plăcere un pahar de vin sau o ţuică de casă; dar să fim serioşi, cine nu preţuieşte un produs bun făcut acasă?
Am mai aflat că au terminat de înregistrat albumul care se va lansa în luna februarie în Europa şi în toamnă în Moldova, dar despre asta o să vă povestesc cu altă ocazie… deocamdată rămânem în lumea alimentelor bio şi a bărbaţilor care au grijă de ei şi ştiu să aprecieze ceea ce au.

Mira Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *