Spectacole

L-a cunoscut pe Eugene Ionesco

„Aş dori ca spectatorul să fie sensibil la ceea ce piesa nu spune, la ceea ce rămâne în suspans. Este o comedie, o tragedie sau un studiu asupra unui personaj pe care nu-l vom vedea niciodată: moartea? Ionesco s-a străduit în această piesă să îmblânzească moartea. (…) Piesa cere mult de la cei care o joacă. Trebuie să pătrunzi în profunzime farsa şi, în acelaşi timp, tragedia, cu un sentiment de uimire. N-ar avea aceeaşi valoare dacă ai considera-o din punct de vedere psihologic sau cartezian. Trebuie lăsată acolo de unde vine, adică din Carpaţi", mărturisea Michel Bouquet într-un interviu acordat ziarului „Le Figaro", evocând turneul său la Iaşi, cu „Războiul Troiei nu va avea loc" de Giraudoux, şi sentimentul că se găsea atunci într-o altă lume.

Actorul, care, împreună cu Georges Werler, îl vizita o dată pe săptămână pe Eugène Ionesco, în locuinţa sa din Bulevardul Montparnasse, îşi aminteşte de acest dramaturg fascinant, „cu aspectul unui mic clown", care „nu ştiai niciodată dacă este serios sau nu. Nu voi uita niciodată ochii lui în care vedeai o luciditate înspăimântătoare şi, în acelaşi timp, blândeţe".

Presa franceză anunţă evenimentul cu entuziasm: „Să redescoperi această piesă majoră a lui Eugène Ionesco, cu Michel Bouquet în rolul regelui Béranger I, iată un adevărat cadou pentru toţi cei care iubesc teatrul şi pe acest mare domn care este Michel Bouquet. Este fără îndoială o ocazie nesperată".

Distins cu Premiul César pentru cel mai bun actor, în 2002 şi în 2006, când a primit şi Marele premiu „In Honorem" al Academiei Charles-Cros, Michel Bouquet a apărut şi în filme semnate de Claude Chabrol sau François Truffaut, şi în producţii pentru televiziune, preferând însă, după propriile mărturisiri, scena. „Când filmez, văd după aceea o imagine ciudată a ceea ce am făcut. De regulă, văd un alt film, uneori mai frumos decât cel pe care mi l-am imaginat. În teatru sunt gol, deci nu pot să mă bizui decât pe mine însumi. Teatrul este devastator; este şi o vocaţie. Să joci „Regele moare” este o onoare. Regizorul, Georges Werler, îl respectă enorm pe autor".
Michel Bouquet, care a jucat şi în „Rinocerii", consideră că înţelegerea în profunzime a piesei lui Ionesco poate dura şi ani de zile şi că apropierea de ea trebuie să se producă fără o idee preconcepută, ci aşa cum te apropii de o enigmă pe care n-o vei dezlega niciodată. În faţa unui text care prefigurează călătoria în lumea morţii, actorul este, ca şi autorul, „dezarmat, ca un copil care nu ştie unde se găseşte”.
În spectacolul de la „Comédie des Champs-Elysées", a cărui scenografie îi aparţine lui Agostino Pace, alături de Bouquet vor intra în scenă tovarăşa lui de viaţă, Juliette Carré, şi Sophie Artur.

Victoria Anghelescu,
„Cotidianul”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *