Social

Inaugurarea primei bucătării comunitare din cadrul proiectului Rute Culinare

Evenimentul a început cu un program folcloric susținut de copii din satul Palanca. În continuarea evenimentul, a urmat expoziția de degustare a produselor locale tradiționale incluse în traseul turistic „Delicii Palancene”. La acțiune au participat autorități publice locale și centrale, oaspeți din Polonia și de la Ambasada Poloniei la Chișinău, jurnaliști, reprezentanți ai agențiilor de turism, dar și localnici.
,,Succesul proiectului constă în crearea unui brand regional de produse, care va crește potențialul de produse promoționale și în consecință va promova regiunea ca una dintre destinațiile turistice reprezentative pentru patrimoniul culinar al Moldovei”, a menționat Wojciech Szpocinski, director al Development Policy Foundation.

Tatiana Popa, stăpâna Casei Părintești a afirmat că acest proiect a trezit comunitatea locală. „Am primit condiții de lucru în această bucătărie tradițională, prin care ne promovăm doar bucătăria locală. Acesta a fost scopul proiectului pentru crearea condițiilor și trezirea la viață a comunității. Însă din momentul implementării proiectului am avut mai puțin turiști din motiv că nu prea am fost promovați, am fost ocupați cu repararea, dar acum cred că e momentul potrivit pentru a spune tuturor că avem ușile larg deschise”, a declarat Tatiana Popa.

Femeile din localitate care sunt implicate în acest proiect salută idea acestei bucătării comunitare. ,,În familia mea s-au gătit bucate din produse naturale dintotdeauna. În fiecare an pregătim conserve pentru iarnă. În aceste proiect sunt de la lansarea lui. Turiștii care au fost pe la noi, au gustat, au procurat produsele noastre și le-a plăcut mult pentru faptul că într-adevăr totul e natural, ecologic, așa cum face de obicei o gospodină”, ne spune Valentina Tașnicenco, localnică a satului Palanca din raionul Călărași.

Proiectul Rute Culinare include promovarea și dezvoltarea potențialului turistic din Moldova prin intermediul produselor alimentare tradiționale din regiunea Călărași. Totodată în timpul desfășurării acestui proiect, a fost implementat și traseului turistic destinat bicicliștilor, care a fost lansat în septembrie 2015. Traseele au în medie câte 35 de km, cuprinzând toată comuna Hârjăuca dar și satele Palanca, Mândra și Leordoaia. Datorită donațiilor făcute de către Ministerul Afacerilor Externe a Guvernului Polonez, turiștii dispun de biciclete și echipament necesar pentru a efectua un traseu prin Codrii Moldovei vizitând locurile naturale din țară. Bicicletele pot fi arendate la Casa Părintească din comuna Palanca, de unde și începe traseul. Aceste trasee sunt marcate cu panouri și semne reprezentative, datorită cărora turiștii pot vizita destinații turistice incluse în circuit.

„Bucătăria comunitară de la Palanca înseamnă un spațiu de lucru creativ pentru producătorii locali din sat, care sunt incluși în crearea comună a produsului turistic bazat pe trasee de ciclism și degustări de produse locale”, spune Elena Scobioală, coordonator local al proiectului. „Astfel, traseul culinar care începe la Muzeul „Casa Părintească”, unde găsim spre închiriere zece biciclete și continuă prin vizitarea a patru gospodării rurale – Casa Chistrea, Casa Podgurschi, Casa Rață, Casa Vdovicenco. Aici ne sunt propuse spre degustare produse alimentare-specialități ale casei, toate diferite, dar la fel de gustoase: sucuri, gemuri, dulcețuri, brânzeturi, copturi și băuturi tradiționale”, menționează Elena Scobioală.


Proiectul a fost finanțat cu suportului Guvernului Polonez și implimentat de Development Policy Foundation în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova „Casa Părintească” din Palanca și „Vistula Terra Culmensis Development through Tradition” din Stolno, Polonia, prin programul Polish Development Aid.

TIMPUL.MD (D.R) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *