Opinii și Editoriale

Google translate: PSRM

Povestea cu limba română e brevetată deja de liberali. PDM a ales Europa. Să își facă un pic de campanie electorală fluturându-ne sub nas promisiunea integrării în Europa (mă rog, tot e o promisiune mai bună decât batista pe țambal). Iar socialiștii, ca ei, o tot țin cu nostalgiile sovietice și postsovietice, cu Putin și Kremlinul, cu istoria lor inventată și cu limba lor numită de stat, dar, de fapt, total agramată, după orice manual din lume.
Acum PDM vrea să ne propună un fel de referendum, ca să introducem în constituție integrarea europeană. Mi se pare bizar de-a pune un program politic în constituție, pe de altă parte, bizar sau nu, le-ar lega definitiv mâinile socialiștilor.

De aceea a și ieșit Bătrîncea cu declarații agramate. Ca să explice el cum stau lucrurile. Dar mai bine să decupăm o singură perlă din discursul unui om plătit din banii statului: „Astăzi, când peste 50% a populației nu este de acord, s-a dezamăgit în așa-zisa integrare europeană (…)”. Articolul genitival greșit, verbul folosit cu un reflexiv dubios (populația nu s-a dezamăgit pe ea însăși, ci a fost dezamăgită de către altcineva; vorbim aici mai degrabă de un pasiv, decât de un reflexiv); până și prepoziția e folosită aiuritor. În așa-zisa integrare? Tovarășe, e multă ceață ÎN cap eventual, dar nu te dezamăgești în ceva. Noi, plătitorii de taxe ai Moldovei, nu ne-am dezamăgit în așa-zișii socialiști, ci suntem dezamăgiți de voi și de modul în care puteți batjocori limba străbunilor voștri. Spuneți-i, dacă vreți, moldovenească, dar tot încălcați flagrant gramatica.

Există, oameni buni, vreun stat cu mai mulți politicieni agramați decât în Moldova? Mai apare câte unul și prin România, apoi sunt puși la zid de cetățeni, dar ca la noi nu cred că mai există. Că tot am dat examenul de limbă zilele trecute, mi-aș dori din suflet să îi văd acolo și pe socialiști. Să vedem dacă pot lua 50 de puncte din 100.

Deșteptați-vă, oameni buni, oricât de dezamăgiți ați fi, nu vă umiliți! Nu vă lăsați reprezentați de o adunătură de politicieni care nu se pot exprima în limba lor de stat. E rușinos. Și lipsit de respect față de noi, fiindcă ar putea face un efort, să plătească un profesor privat care să îi învețe să vorbească corect aceeași limbă cu noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *