Economie

Germania creşte impozitele

 Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble (foto), le-a dat o veste prostă concetăţenilor săi: din 2011 impozitele s-ar putea mări, scrie Le Figaro.

Germania, care ar trebui să aibă anul acesta un deficit public de 6% din PIB, vrea să se încadreze în standardele Pactului European de Stabilitate până în 2014, ceea ce implică 72 de miliarde de euro economii. Pentru a atinge această cifră, Guvernul prevede un program de reducere a cheltuielilor statului şi de mărire a taxelor.

Finanţele germane intenţionează să economisească 10 miliarde de euro pe an, până în 2014. Datele exacte vor fi comunicate din iulie, când va fi adoptat proiectul de buget pe 2011. Wolfgang Schauble le-a promis germanilor că face ordine în socotelile Statului fără să compromită creşterea economică, dar "toţi cetăţenii vor trebui să contribuie, în măsură suportabilă pentru fiecare".

Germania intenţionează să mărească TVA, care este de 7%, la o parte dintre produse, până la 19% în industria hotelieră. O altă pistă evocată adesea este TVA de 25%. Se iau în calcul şi o reducere a cheltuielilor sociale şi o creşetere a impozitului pe venit. Singurele venituri de care nu se vor atinge însă, vor fi pensiile.

Sunt voci care spun că Germania ar trebuie să urmeze modelul Spaniei şi să reintroducă impozitul pe avere. Scahuble consideră nerentabilă "dezbaterea pe marginea restabilirii "justiţiei sociale" prin impozitul pe avere, ceea ce ar conduce la o scurgere a capitalului spre străinătate şi o scădere a investiţiilor.

Nici partenerii europeni ai Germaniei, nici Statele Unite nu cred că Germania face suficiente eforturi pentru a stimula creşterea economiei mondiale. Acestea i-au cerut Guvernului german să nu compromită timida creştere economică.

Sursa: Realitatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *