Atitudini

Fuga lui Baghirov. Pe cine va demite Filat?

Eduard Baghirov e un caz atât de special, încât a fost arestat în RM în timpul unei guvernări ce are ca obiectiv aderarea la UE. Fiind acuzat nici mai mult, nici mai puţin de organizarea violenţelor din aprilie 2009. Trebuie că acest Baghirov are o forţă gigantică.

Merită spuse câteva cuvinte despre „revoluţiile Twitter”. Eu în continuare cred că există nu „revoluţii Twitter”, ci revoluţii clasice, făcute de oameni. În lumea arabă, la Chişinău, la Londra „revoluţiile Twitter” au scos mii şi sute de mii de oameni în stradă. „Revoluţia Twitter” sub sloganul „ocupaţi Wall-Street” a fost o mică păcăleală (cu violenţe de stradă în unele oraşe, dar în principiu fără urmări practice). Dar, dacă prin alte părţi sute de oameni au fost implicaţi în organizarea şi difuzarea mesajelor revoluţionare, se pare că la Chişinău Eduard Baghirov a reuşit singur această performanţă. Cel puţin, aşa reiese din acuzaţiile pe care i le-a adus procuratura. În altă ordine de idei: libertatea de exprimare chiar ar trebui să fie garantată la Chişinău. În esenţă, Baghirov a fost arestat şi pus sub acuzare pentru un delict de opinie. El a avut păreri pe care le-a exprimat liber, nu a comis nici o infracţiune dovedită cu probe. Arestarea şi acuzarea lui au fost nişte măsuri fără sens într-o ţară care doreşte să adere la UE. Indiferent ce spune sau gândeşte un om, câtă vreme nu încalcă vreo lege, n-ar trebui să existe motive să fie arestat.

Din toate elementele scăpate până acum în spaţiul public rezultă că „afacerea Baghirov” este o chestiune politică sau care, cel puţin, are legătură cu lumea politică. Astfel că trebuie să vedem care sunt efectele politice ale fugii lui Baghirov. Iar în acest moment mingea se găseşte la premierul Vlad Filat. Săptămâna trecută, el a avut o atitudine tranşantă în Parlament – l-a demis pe directorul SIS pentru că nu a prevăzut „atacul raider”. Acum, pe cine va demite? Dar n-are încotro, trebuie să demită pe cineva, dacă vrea să convingă că într-adevăr doreşte să facă curăţenie. Iar în cazul fugii lui Baghirov responsabilităţile sunt clare şi pleacă de la secţia de poliţie care îl supraveghea pe arestatul la domiciliu până sus, la ministrul de Interne şi directorul Serviciului de Grăniceri (posibil să fie vinovat şi directorul SIS că nu a prevăzut fuga lui, dar omul e demis deja). Îi va demite Vlad Filat pe Alexei Roibu şi pe Roman Revenco? Vor fi sancţionaţi cei direct responsabili din secţia de poliţie şi de la punctul de trecere a frontierei? Filat trebuie să demită pe cineva, altminteri discursul lui din Parlament şi atitudinea lui intransigentă se transformă într-o simplă mascaradă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *