Editorial

Frica şi raţiunea între România şi Republica Moldova

Adică Moldova de la Carpaţi la Nistru. În sfârşit poate se găseşte un istoric serios de la Chişinău sau de la Bucureşti care să le explice rătăciţilor că data apariţiei statului medieval Moldova nu poate fi stabilită cu precizie, că există zeci de interpretări şi controverse, că avem de-a face cu o problemă ce nu îşi va găsi niciodată rezolvarea în acest caz. Cât despre sloganul „Moldova Mare” şi mişcarea politică preconizată în această direcţie nu sunt foarte multe de spus. Moldova Mare s-a făcut de la Suceava la vale, nu de la Chişinău la deal şi oricum, la Iaşi mai nimeni nu vorbeşte ruseşte ca să îi poată înţelege pe propovăduitorii acestei idei şugubeţe.

Însă dincolo de obrăznicie avem de-a face cu foarte multă frică. O teamă care îi ţine pe aceşti oameni blocaţi într-un proiect fără niciun fel de viitor, blocaţi într-un dialog al surzilor alcătuit dintr-o bălmăjeală de date şi evenimente istorice amestecate într-un vălmăşag de neînţeles. Bine, printre ei sunt şi destui oportunişti, care îşi câştigă nişte bănuţi lipindu-se de un robinet cu bani necuraţi. Problema acestor oportunişti este că fac foarte mult rău răspândind această otravă în spaţiul public. S-a mai scris despre acest sindrom Stockholm de la Chişinău, al victimelor care au început să-şi idolatrizeze călăii. Cam în această situaţie se găsesc promotorii Mişcării Populare Moldova Mare – o adunare de marginali care există doar prin perspectiva mass-media.

Interesant mi s-a părut faptul că la această încropire nu au participat reprezentanţi ai minorităţilor cu greutate din Republica Moldova – ruşii şi ucrainenii. Doar başcanul Formuzal a găsit de cuviinţă să se amestece în ciorba asta, deşi mult mai bine i-ar fi stat lui Formuzal să vină la Bucureşti la şedinţa Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova care începe săptămâna viitoare. Ştiu că Formuzal nu este membru în această comisie, dar sunt sigur că ar fi fost bine primit. Şi ar fi avut ocazia să vadă că nimeni nu complotează la Bucureşti pentru „anexarea Republicii Moldova”. Documentele comisiei sunt publice, pot fi găsite pe paginile de Internet al celor două parlamente. Conform declaraţiei comune a acestei comisii, unul din punctele avute în vedere este modificarea tarifelor de roaming pentru telefonia mobilă dintre cele două ţări. În momentul de faţă Republica Moldova se găseşte pe aceeaşi poziţie cu China din acest punct de vedere. Nu are nicio legătură chestiunea asta cu Dragoş-vodă şi căţeaua Molda, însă nu cred că ar deranja pe nimeni foarte tare dacă convorbirile telefonice dintre România şi Republica Moldova ar fi mai ieftine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *