Astăzi 11 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente

Ultima oră 13 Mai 2020, ora 09:06

„Frenezia victoriei” sau de ce Putin este Brejnev și nu Hrușciov

Marime Font

 

Rusia a celebrat sâmbătă cu discreţie 75 de la victoria împotriva Germaniei naziste, fără obişnuita sa defilare militară şi mii de ruşi pe străzi, din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.

Chestiunea rolului URSS în victoria împotriva Germaniei naziste, cu preţul a 27 de milioane de morţi în rândul poporului sovietic, este o chestiune extrem de sensibilă în Rusia, care se află în centrul discursului de putere şi prestigiu al lui Vladimir Putin.

Loading...


Moscova îi acuză şi pe europeni, în frunte polonezii şi ucrainenii, că îi minimalizează acţiunea în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Caracterul politic al paradei militare de pe 9 mai a primit și un nume de fenomen social – „Pobedobesie” sau „frenezia victoriei”, scrie Maria Snegovaya într-o analiză CEPA.

Analista susține că tracțiunea de extracție sovietică a regimului Putin nu vine pe filieră hrușciovistă, ci brejnevistă.

Redăm, pe larg, analiza CEPA:

Aniversarea de pe 9 mai a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial implică cârnați împodobiți cu culorile negre și portocalii ale Sfântului Gheorghe, grădinițe în care se poartă uniforme militare sovietice și magazine online care vând lenjerie cu simboluri patriotice.

Regimul Putin folosește evenimentul pentru a construi legitimitate. Dar rezultatul transformă Rusia într-o națiune retrospectivă.

În Uniunea Sovietică, Revoluția din 7 octombrie, mai degrabă decât Ziua Victoriei, a fost principala sărbătoare de stat, marcată de paradele militare anuale. Din 1948 până în 1965, 9 mai nu a fost deloc o sărbătoare, reflectând amintirea traumatică a costurilor enorme ale războiului și a eșecurilor conducerii lui Iosif Stalin, care au sporit enorm aceste costuri. Nikita Hrușciov a evitat să celebreze Ziua Victoriei dintr-un alt motiv – victoria a fost atât de strâns legată de moștenirea predecesorului său, încât contrazicea tentativele politicilor sale destalinizare de la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960.

Membrii elitei comuniste sub Brejnev erau prea tineri pentru a fi luat parte la revoluția din 1917, dar au participat la război, pe care l-au transformat într-o sursă majoră de legitimare în sistemul sovietic, într-o perioadă în care incapacitatea acestuia de a înfăptui societatea comunistă promisă era din ce în ce mai evidentă. Accentul pe victoria în război i-a permis, de asemenea, lui Brejnev să realizeze o mult dorită reabilitare parțială a lui Stalin.

Văzute prin această lentilă, victimele, necazurile și nenorocirile din trecut nu au fost în zadar. Într-adevăr, de dragul acestui mare triumf a avut loc revoluția și a fost construit comunismul, iar cetățenii sovietici au suferit din cauza colectivizării și a represiunii staliniste. De-a lungul timpului, noul mit al victoriei a înlocuit memoria revoluției ca nucleu de bază al istoriei sovietice. Această narațiune a rezonat cu o țară care a suferit pierderi disproporționate în război (de cel puțin șase ori mai multe victime decât Germania) și în care fiecare familie a fost afectată.

După prăbușirea URSS, rușii au apărut ca o națiune dezbinată, confuzi în privința trecutului lor sovietic și divizați în atitudinea lor față de perestroika și trecerea la o economie liberă de piață. Singurul consens național gravita în jurul „Marelui Război Patriotic” (așa cum a fost numit Al Doilea Război Mondial în cărțile de istorie sovietică). Acesta a continuat să fie perceput drept cel mai important eveniment al secolului XX (de către 77% dintre respondenții unui sondaj de opinie în 1989 și de către 73% în 1994). Peste 80% dintre ruși au numit în mod constant victoria drept o sursă-cheie de mândrie națională. În anii 1990 și la începutul anilor 2000, Ziua Victoriei era în continuare a doua sau a treia cea mai populară sărbătoare din Rusia după Anul Nou.

Regimul Putin a promovat inițial Ziua Victoriei într-un efort de unificare a unei societăți fragmentate. Această narațiune se potrivește și cu viziunea despre lume a lui Putin, care a crescut sub Brejnev, în perioada în care lua naștere mitul războiului. Putin a restaurat simbolurile sovietice de război, inclusiv cele cu portretul lui Stalin. În ziua victoriei sale din 2000, Putin și-a început discursul de mulțumire cu formula „frați și surori”, exact cum se adresa Stalin poporului sovietic la începutul războiului.

Pe măsură ce relația lui Putin cu Occidentul s-a înrăutățit, interpretarea războiului s-a schimbat pentru a sublinia lupta istorică a Rusiei în a-și păstra suveranitatea împotriva Vestului prădător, simbolizată de atacul Germaniei naziste asupra Rusiei; rolul aliaților occidentali în înfrângerea celui de-Al Treilea Reich a fost exclus în mod convenabil. Memoria de război a devenit, de asemenea, un instrument geopolitic și o sursă de inspirație pentru ambițiile internaționale ale lui Putin. Acestea implică încercări repetate de a reveni la o lume „Yalta” postbelică, în care țările mari fac tranzacții pe deasupra capetelor celor mai mici. Sărbătorile de Ziua Victoriei au devenit din ce în ce mai fastuoase și au continuat re-stalinizarea, cu monumente ale dictatorului reamplasate în orașele rusești. Represiunile din epoca lui Stalin fie au fost reinterpretate ca un rău necesar, fie uitate cu totul. Ziua Victoriei a depășit importanța evenimentelor Anul Nou.

Odată cu izolarea internațională și cu stagnarea economică care a subminat încrederea în viitorul Rusiei, accentul pe celebrarea trecutului glorios și a fostelor sale realizări a crescut. Simbolul chintesențial al acestei orientări retrospective sunt paradele Regimentului Nemuritor, începând cu 2012, în care oamenii din Rusia (și acum cei din alte țări) desfășoară portrete ale rudelor lor moarte care au luptat în război.

Divizată și confuză asupra trecutului ei tragic, nedorind să recunoască atrocitățile și greșelile propriei istorii, societatea rusă de astăzi se agață de memoria „Marii Victorii”. Schimbările generaționale continue poate vor oferi o șansă societății de a-și revizui viziunea asupra trecutului, la fel ca și alte țări post-sovietice. Însă, deocamdată, instrumentalizarea istoriei de către regimul Putin face ca o abordare mai echilibrată a trecutului să fie puțin probabilă. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)