IT&C

Franţa, Italia, Spania şi Germania vor introducerea unei taxe pe cifra de afaceri pentru multinaţionale digitale precum Amazon şi Google

Nu numai în România există ideea introducerii unei taxe pe cifra de afaceri. Ţări importante din Uniunea Europeană consideră că pentru segmentul industriei digitale taxarea ar trebui să nu se facă în funcţie de profituri, ci de venituri. Cauza este aceeaşi: multinaţionalele nu îşi declară integral câştigurile reale.

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, cel al Germaniei Wolfgang Schaeuble, şeful finanţelor italiene Carlo Padoian şi cel din Spania, Luis de Guindos, au adresat o scrisoare comună preşedinţiei estoniene a Uniunii Europene ca multinaţionalele din domeniul digital, precum Amazon şi Google, să fie taxate nu în funcţie de profituri, care sunt foarte mici, ci de veniturile realizate. Ei spun că ţinta trebuie să fie ca taxele să reflecte cât câştigă cu adevărat aceste companii.

Soluţia lor este o aşa-zisă "taxă de egalizare” pe cifra de afaceri care să aducă nivelul de taxare mai aproape de nivelul la care compania câştigă din activitatea propriu-zisă în respectivele ţări. "Nu mai trebuie să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri Europa în timp ce plătesc sume minime de bani sub formă de taxe către trezoreriile noastre”, spune scrisoarea celor oatru miniştri de Finanţe, preluată de Reuters.

În prezent, multe dintre naţionalele din domeniul digital îşi stabilesc o rezidenţă unică pentru UE într-o ţară cu un nivel de taxare mai coborât precum Irlanda şi îşi centralizează acolo câştigurile rezultate din activitatea prestată pentru clienţi din diverse ţări membre. Aceasta afectează statele mari, iar Franţa este principalul promotor al iniţiativei. Într-o întâlnire care se va desfăşura la Tallin în zilele de 15-16 septembrie, cei patru miniştri de Finanţe vor prezenta propunerea şi altor omologi din ţările europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *