Internațional

Franţa: Explozie puternică la o uzină nucleară

Explozia generează un risc de scurgere radioactivă, au anunţat pompierii şi prefectura şi s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, au informat pompierii, citaţi de France 3 în pagina electronică.

"Pentru moment, nu au existat scurgeri în exterior", a precizat un purtător de cuvânt al Comisariatului pentru Energie Atomică (CEA).

Un perimetru de securitate a fost instalat din cauza riscurilor de scurgeri, au precizat pompierii.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului francez al Energiei a confirmat că explozia "nu a ocazionat scurgeri radioactive".

Accidentul s-a produs în urma unui incendiu la o instalaţie de stocare a deşeurilor radioactive. Acesta a provocat o explozie care, potrivit pompierilor, s-a soldat cu un mort şi patru răniţi.

Potrivit unui purtător de cuvânt al EDF, societate a cărei filială Socodei exploatează centrul situat la Marcoule, "acesta este un accident industrial, nu un accident nuclear".

"Incendiul declanşat de explozie a fost controlat", a adăugat EDF.

Totuşi, autorităţile nu au luat măsuri de izolare contra radioactivităţii în satele din împrejurimi, precizează Midi Libre.

Uzina afectată de explozie, specializată în tratarea materiilor radiologice, este exploatată de SOCODEI. Incidentul s-a produs în centrul Centraco al societăţii Socodei, o filială a EDF, potrivit unui purtător de cuvânt al CEA, citat de Le Figaro.

Centrul de tratare şi condiţionare a deşeurilor de slabă activitate (Centraco) este situat în localitatea Codolet, dar depinde de uzina nucleară Marcoule.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *