Editorial

Formuzal s-a dat cu românii şi cu unioniştii

Mai exact, e vorba despre o prea mare concentrare de civilizaţii diferite la un metru pătrat şi la un cap de locuitor. Descoperirea a făcut-o falnicul fiu al marelui popor găgăuz, Mihail Formuzal. Recent, acesta a anunţat lumea că „în R. Moldova s-au întâlnit trei mari civilizaţii, trei Lumi – română, slavă şi turcă”. Iniţial vroiam să caut o lanternă (sau măcar un capăt de lumânare) ca să pornesc prin Moldova în căutarea „civilizației turce” – mai știi, mă gândeam eu cu lăcomie, căutând „civilizația turcă” poate dau și de „civilizaţia slavă”!?

…Dar am renunţat. Din considerente de ordin etic: să nu-i supăr pe purtătorii de civilizaţie turcă din RM – îi superi, iar ei, drept răspuns, îţi mai organizează un referendum în numele consolidării… civilizaţiei turce cu centrul la Comrat… De aceea, am lăsat-o baltă. La fel am procedat şi cu intenţia de a căuta „civilizaţia slavă”, ca să nu-i pun în relaţii de contradicţie pe bulgarii Kiril şi Mefodiu, creatorii alfabetului kirilic, cu actualii exponenţi ai civilizaţiei slave de la Chişinău Mark Tkaciuk şi Oleg Reidman…

Un gând – de fapt două! – au prins să mă roadă când am dat de descoperirea lui Formuzal. Prima întrebare: dacă, să presupunem, Formuzal vrea să ne sugereze că „civilizaţia turcă” în RM e legată cumva de marele popor găgăuz, apare întrebarea: cel fel de „civilizaţie turcă” care se face în limba… rusă?! Doar găgăuzii vorbesc ruseşte şi se închină ruşilor, nu turcilor?! A doua întrebare: constat, surprins şi cu uimire, că marele fiu al marelui popor găgăuz vorbeşte despre… „civilizaţia română”, nu despre „civilizaţia moldovenească”… Ce s-a întâmplat cu Formuzal, până mai ieri aprig apărător al limbii moldoveneşti şi al naţiunii moldoveneşti!? Acestea nu mai există? S-a dat Formuzal cu românii şi cu unioniştii!?

Recunoscând că în RM există o „civilizaţie românească”, Formuzal intră într-o contradicţie fundamentală cu prietenul său de idei, fidelul ostaş din coloana a cincea a ruşilor în RM, Igor Dodon. Acesta, chiar acum câteva zile, a intrat într-un scandal urât cu compozitorul Eugen Doga care şi-a retras melodia pe care Dodon o folosea drept coloană sonoră într-un videoclip foarte moldovenesc şi foarte antiromânesc. Rămas cu buza umflată, Dodon scrie nişte rânduri de o vibrantă tâmpenie, pardon, respiraţie naţională. Nu pot să nu citez integral alineatul:

„Şi astăzi avem marea dezamăgire să descoperim că domnul Eugen Doga se autoidentifică drept român. Deci se consideră compozitor român, nu moldovean. A făcut conştient această alegere. Trist şi amarnic să constatăm această pierdere de identitate. Cu toate acestea, noi, moldovenii, îl ştim şi-l vom considera mereu pe maestrul Doga ca fiu al poporului nostru, ca moldovean, ca persoană care a fost lansat în lumea mare din cultura şi truda poporului moldovenesc. Eugen Doga se poate considera acum român, dar melodiile lui sunt moldoveneşti şi ale moldovenilor”. Citez şi acordul final, ca să rămână în istoria civilizaţiei… române: „Până la urmă, îşi poate pierde identitatea un om, doi, trei, dar nu un popor. Poporul moldovenesc a fost, este şi va fi, păstrându-şi memoria sa istorică şi demnitatea”.

Mă gândesc că acest reproş-rechizitoriu- condamnare la etern dispreţ trebuie adresat nu numai lui Doga, dar şi lui Formuzal care afirmă că în RM, pe lângă cea turcă şi slavă, mai există o civilizaţie românească) nu moldovenească!), o „LUME română”, cum îi mai zice el. Apropo, de această sintagmă. Prin utilizarea ei Formuzal întră în conflict deschis nu numai cu Dodon, dar şi cu patriarhul Rusiei Kirill care a declarat de atâtea ori că RM face parte din „LUMEA RUSĂ”. Pe Dodon putem să nu-l credem, dar pe patriarh nu, fiindcă patriarhul totdeauna spune numai adevărul. A spus chiar el, zilele acestea, în cadrul unei întâlniri cu Putin. Cităm: „Trebuie să spun deschis și sincer, ca patriarh, iar patriarhul trebuie să spună adevărul, fără a ține cont de conjunctura politică sau propagandistică, un rol hotărâtor în îndreptarea strâmbătăților istoriei (în legătură cu Crimeea) noastre l-ați jucat dumneavoastră personal, Vladimir Vladimirovici!”.

Aşadar, dacă patriarhul rus nu minte, concluzia e una singură: Formuzal s-a dat cu românii şi unioniştii, renunţând astfel la identitatea sa de găgăuz moldovean care vorbeşte ruseşte.

Zicem şi noi, ca Dodon: „Trist şi amarnic să constatăm această pierdere de identitate”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *