Social

Femeile din grupurile etnice din Moldova vor o mai mare implicare în politică

În jur 100 de femei reprezentante ale grupurilor minoritare etnice au participat, în premieră, la Forumul Național al Femeilor din Grupurile Etnice – „Egale prin diferență, ne implicăm în politică”.

Forumul și-a propus să reunească femei de diferite minorități etnice din R. Moldova. Reprezentante ale comunităților de ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari, romi, evrei, germani, polonezi, azeri, armeni, din statele baltice, greci, beloruși şi osetini s-au adunat pentru a identifica barierele în drumul lor spre politică şi în procesele de luare a deciziilor.

„Pe lângă problemele sociale și financiare cu care se confruntă femeile pentru a accede în politică sau în procesele de luare a deciziilor, noi, femeile din grupurile minoritare etnice, ne confruntăm și cu o altă problemă – discriminarea în funcție de etnie”, a menționat Rada Pădureanu, o tânără de etnie romă.

„Conform datelor statistice în Rep. Moldova sunt atestați 12 mii de romi, însă numărul real al acestora ajunge până 200 – 300 de mii, ceea ce reprezintă 7% din populația totală a țării. Astăzi am făcut cel mai important pas al nostru. Până nu demult, femeile rome nu erau prezente nici chiar printre liderii organizațiilor rome. Astăzi deja avem 10-15 candidaturi a femeilor rome, care vor lua parte în scrutinul alegerilor locale fie în calitate de candidați independenți, fie se vor regăsi pe listele de partid în următoarele localități: Bălți, Soroca, Râșcani, Hâncești, Mingir, Chișinău, Vatra”, a declarat Cristina Raducan, consultant, Organizația Tinerilor și Femeilor Rome.

De altfel, ca urmare a discuțiilor ce au avut loc pe durata forumului, femeile participante au propus să fie creată a platformă comună, prin intermediul căreia femeile din grupurile etnice să poată avea o voce în cadrul dezbaterilor, audierilor publice și altor evenimente de interes major.

„Pentru mine a fost foarte important participarea la acest forum, fiindcă am văzut ce se întâmplă atât în politică cât și societate. Mi s-a creat o impresie, că lipsește implicarea femeii în politică prin înțelepciunea și prudența ei. Iar, astăzi au fost puse bazele acelui fapt că femeile trebuie să fie prezente în politică”, a afirmat Olesea Rudeaghina, reprezentant al minorității ruse și ucrainene în Rep. Moldova.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant permanent PNUD, a declarat, în cadrul forumului că, deși, de jure, femeile și bărbații au aceleași drepturi, femeile au mai puține șanse decât bărbații să fie reprezentate în procesul de luare a deciziilor la nivel local și național. „Pentru a asigura o egalitate de facto a drepturilor și de gen, femeile ar trebui să se bucure de șanse egale pentru a face față tuturor provocărilor întâlnite în drumul lor spre succes. Dar pentru aceasta, trebuie să spargem stereotipurile, să schimbăm mentalitatea – lucru care necesită timp, eforturi consolidate și tenacitate”, a declarat Dafina Gercheva.

Printre invitații speciali ai forumului a fost dr. Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova, care a încurajat, la rândul său, ca mai multe femei din grupurile etnice să-și încerce puterile și să candideze pe listele de partid. „Noi nu facem diferență în funcție de etnie sau vârstă, ci oferim șanse egale tuturor. Motiv pentru care vă îndemnăm să candidați fie în calitate de consilier, fie drept candidat independent sau pentru funcția de primar”, a punctat dr. Iurie Ciocan.

În conformitate cu Recomandările internaționale, Republica Moldova s-a angajat să promoveze femeile în poziții de conducere prin creșterea cotei de reprezentare a femeilor de până 40% în consiliile locale, 25% în consiliile raionale și 25% în poziții de primari până în 2015.

Sursa imagini: UN Women

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *