Atitudini

Femeia şi volanul

Atunci când am găsit din greşeală căutând pe google propoziţia „women can’t park” („femeile nu pot parca)” şi am primit în schimb 743.000.000 de rezultate, m-am gândit imediat la un stereotip şi chiar la discriminare.

Şi stereotipul continuă cu felul în care bărbaţii şi femeile se deplasează de la un loc de parcare la altul, operaţiune cunoscută sub numele de şofat. Conform studiilor, bărbaţii ţin cont de punctele cardinale atunci când conduc, refuzând cu îndârjire să ceară lămuriri, în timp ce femeile se orientează după te miri ce: peisaj, copaci, magazine, afişând un zâmbet mieros şi, când este nevoie, chiar o parte dintr-un picior. În niciun caz, însă, dacă le vei direcţiona în funcţie de punctele cardinale, nu vor ajunge la destinaţie. Nu există comedie sexistă să nu fi profitat de acest scenariu.

Dacă eşti femeie, probabil vei spune că realitatea nu stă chiar aşa, că la condus ai minte de bărbat. Însă ştiinţa te contrazice, nenumărate studii arătând că bărbaţii heterosexuali se pot orienta mult mai bine în trafic – când conduc la drum lung, ţin cont de punctele cardinale şi văd lucrurile tridimensional. De ce ar fi însă bărbaţii favorizaţi de mama-natură? Are legătură cu mâncarea şi sexul? În epoca de dinainte de supermarket, bărbaţii mergeau la vânătoare. Testosteronul îi ajuta să-şi găsească drumul către „casă” după o zi lungă, astfel încât să-şi poată face datoria pentru perpetuarea speciei.

Mai mult decât atât, un cercetător a avut curiozitatea de a scana creierul a peste un milion de copii, observând că, încă de la vârsta de patru ani, băieţii depăşeau fetele în ceea ce priveşte orientarea în spaţiu, raportul fiind de 4:1. În plus, se pare că băieţii sunt capabili să înţeleagă mai repede şi mai uşor şi noţiunea de depărtare.

Cu toate acestea, am multe prietene care şofează cel puţin la fel de sigur şi de bine ca un bărbat. Femei care se descurcă în felul lor în trafic şi de cele mai multe ori dau dovadă de o responsabilitate mai mare decât a unui bărbat la volan. Atâta timp cât am ajuns la destinaţie, ce mai contează că am ocolit trei străzi şi nu am un simţ al orientării la fel de dezvoltat ca al bărbaţilor? Șofatul cred că este încă un drept cucerit de către femeie prin perseverenţă şi responsabilitate. Ultima dată când aţi văzut o ştire la televizor cu şoferi prinşi băuţi la volan erau bărbaţi, nu? 

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *