Economie

Expert economic: Creditarea se redresează, iar din 2018 vom asista la o dinamică explozivă a acestui proces

 De această părere este economistul Victor Gurău. Potrivit lui, creșterea economică spectaculoasă de peste 4 la sută din anul trecut, pe fondul contracției economiei în anul de criză 2015 demonstrează că economia este, dimpotrivă, în ascensiune.

Acest lucru este confirmat și de prognozele unor importante organizații financiare internaționale, inclusiv ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, care estimează că și în acest an, Produsul Intern Brut va crește cu cel puțin 4%. Iar cererea scăzută de împrumuturi bancare poate fi explicată prin câteva motive, inclusiv costurile mari ale creditelor, dar și existența unor mecanisme de finanțare oferite de stat și de partenerii de dezvoltare.

Expertul de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că, în ultimii trei ani, creditarea este într-o scădere permanentă. ”În trimestrul II din acest an, volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde lei comparativ cu 47,2 miliarde lei în 2004 Trimestrul III, o reducere cu peste 13 miliarde lei. Raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III, a scris Ioniță. La rândul său, Victor Gurău este convins că dacă în momentul de față avem o descreștere a unor instrumente ale economiei de piață, începând cu anul 2018 se va schimba drastic dinamica ”și vom intra într-un nou val de accelerare a economiei de piață, inclusiv și creditare”.

Acest lucru este confirmat de datele Băncii Naționale, care a constata că volumul creditelor noi acordate în trimestrul II din acest an a crescut cu 8,3 la sută față de aceeași perioadă din anul trecut. Totodată, expertul menționează că Guvernul Filip a întreprins pașii corecți din ianuarie 2016, când a reglementat coeficientul de suprimare economică, a făcut ordine în sistemul de impozitare, în sistemul fiscal și cel de la vamă. Iar principalele rezultate ale reformelor implementate de actuala guvernare vor fi mai vizibile la sfârșitul anului 2017 și în 2018, este convins expertul Victor Gurău. Acesta are și un sfat pentru colegii economiști și îi îndeamnă sa-și asume responsabilitatea pentru acțiunile greșite întreprinse în anii 2011-2013, pentru că în acea perioadă, pe termen scurt, au fost obținute, potrivit lui, anumite rezultate care au pus bazele unei crize de proporții”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *