Actualitate

Estonia este gata să asiste Moldova în parcursul său european

În cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu premierul Pavel Filip, Jüri Ratas a declarat că Estonia are încredere în Republica Moldova și o susține pe calea europeană. „Avem încredere în voi și vă vom susține în dezvoltarea unei societăți mai puternice, care să nu poată fi influențată de cineva dinafară, o societate democratică care asigură toate libertățile fundamentale pentru cetățenii săi”, a spus Jüri Ratas. În Moldova, cu susținerea Estoniei, sunt în derulare18 proiecte, iar alte zece urmează a fi inițiate. Este vorba despre proiecte în sectorul sănătății, afacerilor, securității, dezvoltării rurale etc.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că anul trecut companiile din Republica Moldova au primit asistență financiară din partea Estoniei pentru a participa la o expoziție de produse alimentare, iar ca rezultat o companie importantă din Moldova exportă astăzi produse alimentare pe piața Estoniei. De asemenea, studenții moldoveni beneficiază de burse de învățământ în această țară, funcționari publici sunt instruiți la școala diplomatică din Estonia, iar militarii moldoveni se antrenează la colegiul estonian de apărare. Pentru anul curent suma de finanțare a proiectelor bilaterale cu Estonia este de aproximativ 1 milion de euro, bani investiți în viitorul european al țării, în sănătate, dezvoltarea rurală, democrație și buna guvernare, a subliniat Pavel Filip.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Pavel Filip a menționat că Estonia oferă toată susținerea pe această dimensiune. „Important este că Estonia nu doar susține proiectul de rezoluție propus de Moldova la ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și este coautor al acestui proiect de rezoluție”, a subliniat premierul.

Pavel Filip a mai spus că pentru Moldova este importantă experiența Estoniei de implementare a reformelor. „Moldova a făcut multiple greșeli până acum și e cazul să învețe din experiența altora”, a menționat Pavel Filip.

Premierul estonian, Jüri Ratas, se află în Republica Moldova în perioada 17-19 iunie.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *