Timpul Liber

E timpul răsadului. Ce facem?

Fiecare comerciant îşi asigură cumpărătorii că plantele lui provin din cele mai pure seminţe. Cum trebuie să le alegem pe cele mai bune şi cât costă acestea? Agricultorii ne îndeamnă să cumpărăm răsaduri din magazine specializate, deoarece astfel scade riscul să recoltăm, bunăoară, roşii de tip Ace Royal, în loc de Rio Grande.

Răsadul culturilor legumicole este plantat în sol deschis în prima jumătate a lunii mai. În această perioadă sunt sădite răsadurile de ardei, roşii, castraveţi, varză, gulie, conopidă, broccoli, ţelină, ceapă (din seminţe), praz, vinete.

În ultima săptămână a crescut oferta de răsad de legume. Radu Lâsâi, directorul unei firme de producere a răsadului din Chişinău, ne-a spus că pe piaţă poate fi găsită o gamă largă de răsaduri, începând cu varză timpurie şi terminând cu pepeni verzi şi galbeni. „În magazinul firmei noastre pot fi găsite 50 de soiuri de plante de ardei dulce, gogoşari, ardei iute, tomate de diverse soiuri, vânătă, pepene verde, pepene galben. Avem mulţi cumpărători în această perioadă, mai ales că aceştia au încredere în răsadurile pe care le procură de la noi”, a spus el, menţionând că plantele din piaţă nu sunt întotdeauna calitative.

Luăm din magazine specializate sau de la piaţă?

„Toate răsadurile noastre sunt produse în palete celulare. Garantăm că 99% din ele vor prinde rădăcini. Nu pot spune acelaşi lucru despre firele vândute în piaţă. Răsadurile noastre sunt călite, au protecţie, iar la rădăcini – un substrat cu îngrăşăminte”, a afirmat Lâsâi.
Potrivit producătorului, seminţele sunt atât autohtone, cât şi de import, numai că cele produse în R. Moldova nu sunt cele mai calitative. „Astăzi, institutele moldoveneşti care produceau seminţe sunt, practic, desfiinţate şi noi trebuie să le procurăm de peste hotare”, a mai spus el, menţionând că cele importate sunt mai pure.

Preţurile cele mai mari – la Chişinău

Preţurile pentru răsad variază în funcţie de specie şi calitate, precum şi de soiul seminţelor. Potrivit specialiştilor „AGROinform”, preţul răsadului pe piaţa din Chişinău este mai mare decât cel din alte regiuni ale republicii.

În pieţele din raioane, pentru plantele de roşii trebuie să scoatem din buzunar de la 0,50 lei/fir până la 1 leu/fir. Roşiile tardive sunt vândute cu 1-1,50 lei/fir. Răsadul de ardei dulce şi varză poate fi procurat cu 0,50-0,80 lei/fir, vinete – 0,50-0,70 lei/fir, castraveţii crescuţi în palete costă 4-5 lei/2 fire, iar cel de harbuz şi zămos – cu 2 -3,50 lei/2 fire.

Potrivit producătorilor, preţurile pentru plantele procurate en detail sunt de două ori mai mari decât pentru loturile angro. „Întreprinderile cumpără tot răsadul dintr-un lot, iar oamenii aleg firele şi noi suferim pierderi”, susţine Radu Lâsâi.

În magazinele firmelor producătoare de răsaduri din Chişinău, preţurile sunt următoarele:


Pentru întreprinderi:
Varză timpurie, ceapă, praz, conopidă timpurie – 0,5-0,6 lei/fir.
Tomate, ardei gras, vinete, gogoşari – 0,4-0,5 lei/fir.
Conopidă tardivă şi varză tardivă – 0,3-0,5 lei/fir.
Harbuz, castraveţi, bostănei – 0,9-1,15 lei/fir.
Cele crescute în claiete, destinate serelor, înalte de patru-şase metri – 2,8-4,6 lei/fir.

Pentru persoane fizice:
Varză timpurie, ceapă, praz, conopidă timpurie – circa 2 lei/fir.
Tomate, ardei gras, vinete, gogoşari – 1,2-2,5 lei/fir.
Conopidă tardivă şi varză tardivă – 0,5-1,2 lei/fir.
Harbuz, castraveţi, bostănei – 2,5 – 4 lei/fir.
Plantele crescute în claiete, destinate serelor, înalte de patru-şase metri – 4,5-6,5 lei/fir.

Sfaturi:

1. Alegeţi îngrăşăminte specifice pentru zona şi tipul de pământ pe care doriţi să sădiţi plantele.
2. Răsadurile de varză timpurie, conopidă, broccoli şi castraveţi trebuie sădite pe pământ umed, la o temperatură de 7-10 grade Celsius.
3. Un răsad de calitate are vârsta de 35-60 de zile. Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie prăşite de două ori şi udate din 10 în 10 zile.
4. Când alegem plantele trebuie să fim atenţi ca acestea să aibă frunze de culoare verde-închis şi rădăcinile bine dezvoltate.
5. Nu plantaţi roşiile lângă nuci. Plantele de roşii au nevoie de cel puţin şase ore de soare pe zi şi umiditate consistentă.
6. Plantaţi răsadurile pe timp de seară sau într-o zi noroasă.
7. În primele două săptămâni plantele trebuie udate zilnic.
8. Dacă răsadurile sunt înalte, nu stau drepte, au tulpini alungite şi mult spaţiu între frunze, atunci acestea au fost ţinute la o lumină slabă şi o temperatură înaltă.
9. Dacă frunzele sunt ondulate, atunci plantele au fost tratate în exces cu substanţe fertilizatoare.
10. Un răsad bun trebuie să aibă tulpina groasă şi scurtă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *