Opinii și Editoriale

Dorin Chirtoacă trebuie să rămână în politică

Chiar dacă în aceste zile, de când cel care a condus oraşul din 2007 până anul trecut a făcut anunţul că se retrage din funcţie, s-au făcut auzite cu preponderenţă voci critice şi chiar denigratoare la adresa acestuia, în toţi aceşti ani au existat fapte pe care primarii şi administraţiile de dinainte nu le-au realizat. Chiar dacă există un fel de tradiţie nefastă în politica de la noi, ca un lider care se retrage să fie denigrat fără a i se lua în calcul realizările, în cazul lui Chirtoacă acestea trebuie menţionate.

Troleibuzele şi autobuzele noi, refacerea sistemului de epurare a apei, iluminarea nocturnă, reparaţiile drumurilor, renovarea şi reamenajarea lacului Valea Morilor şi a obiectivelor aferente, reabilitarea multor clădiri şi monumente istorice şi multe altele sunt fapte concrete pe care Dorin Chirtoacă şi echipa sa le-au lăsat comunităţii. Ar fi nedrept ca, în numele cuceririi puterii în Chişinău, acestea să fie trecute sub tăcere. Mai ales în condiţiile în care, pentru perioade lungi din mandatele sale, Chirtoacă a avut de înfruntat opoziţia neconstructivă din Consiliul Municipal, care îi bloca iniţiativele.

Alegerea lui Dorin Chirtoacă în 2007 şi aflarea sa timp de 10 ani în fruntea capitalei R. Moldova a avut şi o deosebită semnificaţie geopolitică. Timp de un deceniu, oraşul a fost ferit de dominaţia elementelor politice pro-ruse. Preluarea Chişinăului a fost obiectivul politic principal al socialiştilor lui Igor Dodon atât în 2011, cât şi în 2015. Victoria lui Dorin Chirtoacă atât în 2011, cât şi în 2015, a reprezentat două exemple de rezistenţă în faţa coloanei a cincea a Rusiei, şi a asigurat menţinerea şi la nivel central a socialiştilor în afara guvernării. Poate că, dacă în locul lui Chirtoacă ar fi fost altcineva, socialiştii ar fi controlat de ani buni oraşul şi, prin el, toată republica.

Acum, când Dorin Chirtoacă nu mai e primar al Chişinăului, ar fi bine ca acesta să nu se retragă, totuşi, din politică. O creştere a rolului său în Partidul Liberal ar putea propulsa înainte această formaţiune, în topul preferinţelor electoratului. În 2018, vom avea alegeri parlamentare, iar PL acum este în pericol să nu mai acceadă în Parlament. Însă implicarea lui Chirtoacă în munca de partid ar putea schimba această situaţie. În acelaşi timp, poate că acesta ar fi un semn şi pentru Mihai Ghimpu, ca să-i cedeze, în sfârşit, poziţia de preşedinte al PL lui Chirtoacă, aşa cum şi-o doresc mulţi membri ai partidului. Cu Dorin Chirtoacă în frunte, partidul şi-ar putea reface popularitatea şi ar putea intra în campania electorală cu mai multă încredere că va depăşi pragul electoral. În orice caz, presimt că, indiferent dacă va fi sau nu preşedinte al PL, Dorin Chirtoacă încă nu şi-a spus ultimul cuvânt în politica din R. Moldova şi îşi va continua activitatea în viaţa publică.

Chişinăul, pe de altă parte, rămâne sub conducerea temporară a unei subordonate a Partidului Democrat, Silvia Radu. În mod normal, ar trebui să aibă loc alegeri anticipate pentru alegerea unui nou primar. Vom mai aborda acest subiect, dar pentru moment politicienii din partidele democratice, pro-europene şi pro-româneşti ar trebui să înceapă consultări pentru identificarea unui candidat comun – unicul care ar putea învinge un potenţial candidat al socialiştilor. Doar în acest fel va fi păstrată continuitatea unei administraţii locale democratice a Chişinăului. De existenţa acesteia depinde starea de lucruri şi orientarea geostrategică din întreaga republică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *