Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:40
Abonamente

Actualitate 3 Aprilie 2018, ora 07:50

INTERVIUDionis Cenușă, analist politic: „Există o frică a oamenilor buni și integri de a se implica în politică”

Marime Font

Actuala guvernare încearcă să iasă cu ceva în evidență, Igor Dodon depășește limitele acceptabile, iar Silvia Radu a fost depășită de problemele Capitalei. Astfel consideră analistul politic Dionis Cenușă, care a mai declarat, într-un interviu pentru TIMPUL, că șeful statului confundă funcția de președinte de țară cu cea de președinte de partid. Totodată, politologul explică în ce mod putem lupta cu propaganda la TV și de ce alegerile parlamentare din 2018 sunt printre cele mai imprevizibile scrutine din ultimul deceniu.  

- Dle Cenușă, Partidul Democrat propune un proiect grandios de construire a unei arene sportive imense, care ar costa circa 30-50 de milioane de euro. Cât de necesară este construirea arenei de la Stăuceni, în timp ce oamenii încearcă cu greu să supraviețuiască de la un salariu la altul?
- Este evident că proiectele, care valorează mulți bani într-o țară săracă, sunt văzute ca un lux inutil, pentru cei împovărați. Democrații au decis să lanseze asemenea proiecte ca să iasă în evidență. Aici putem face o paralelă și cu Rusia, unde circa 20 mln de cetățeni ruși trăiesc sub limita acceptabilă a sărăciei, iar Rusia totodată investește în industria militară sau tot felul de proiecte, cum ar fi stadioane pentru jocuri internaționale.

- Este vreo legătură între toate aceste proiecte și anul electoral?
- Evident, democrații vor să facă ceva, ce alte guverne nu au făcut, să lase cumva o moștenire, prin care să demonstreze că ei sunt capabili să aducă asemenea investiții. E un proiect organizat într-un context electoral și scopul lor este de a uimi prin capacitatea de a organiza un asemenea proiect, pentru că în R. Moldova proiectele mari nu sunt duse până la capăt.

„Dodon depășește limitele acceptabile”

- Până acum avem peste 100 de localități care au semnat Declarația de Unire cu România, iar în ciuda acestui fapt Igor Dodon continuă să atace promotorii mesajului unionist. Au apărut și panouri publicitare, care conțin inscripții împotriva unioniștilor. Ce dorește, de fapt, să transmită șeful statului în acest mod?
- Termenul de integritate, demnitate și altele nu sunt întotdeauna aplicabile în R. Moldova, în special, în raport cu persoanele cu funcții înalte în stat. Aici ne referim la președintele țării, care deseori își permite declarații și atacuri, care nu sunt corespunzătoare funcției și competențelor, pe care le are, având în vedere că el trebuie să reprezinte toată țara și populația, și nu grupuri preferate în cadrul societății. Atitudinea lui față de unionism este explicată prin diferențele de opinii privind existența statalității R. Moldova. Ca politician, Igor Dodon își îndeplinește ,,tema de acasă” cu viziuni „moldoveniste”, acestea făcând parte din agenda lui politică. Doar că el confundă ceea ce era până a deveni președinte (n.red. lider PSRM) și ce este acum, președinte de țară. El depășește cu mult limitele acceptabile, inclusiv ale unei retorici dure, tăioase vizavi de niște subiecte de securitate națională. Președintele alege să atace unionismul din raționamente pur politice, iar pe lângă asta și electorale.

Loading...


- De ce oare a umplut orașul cu mesaje denigratoare în adresa unioniștilor?
- E o modalitate de a-și promova punctul de vedere care este dușmănos față de populație, dar noi avem sondaje care spun că circa 20% din populație își doresc reunificarea cu România. Cred că este destul de riscant să formulezi asemenea mesaje, când cetățenii, pe care îi reprezinți, au un alt punct de vedere.

„Problema majoră este slăbirea instituțiilor democratice”

- Vedem că situația în care se află R. Moldova acum nu este una tocmai bună. Care este în viziunea dvs. pericolul major pentru cetățeni?
- Pe lângă corupție, mai sunt și vulnerabilitățile din sectorul energetic, nesoluționarea conflictului transnistrean, tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul regiunii separatiste și nu poate fi nicidecum controlat, nici supravegheat de autoritățile de la Chișinău. Problema majoră este slăbirea instituțiilor democratice. Aici mă refer la Parlament, Guvern, Președinție, la instituția alegerilor, la modul cum corupția politică diminuează atașamentul cetățenilor față de Constituție, față de instituțiile reprezentative. Când cetățeanul nu mai are încredere în stat, atunci statul este în pericol. Conexiunea dintre stat și cetățeni slăbește din cauza indiferenței politicienilor și a egoismului pe care îl demonstrează ei.

- Și care este soluția?
- Principalul lucru, care trebuie făcut, este reînnoirea clasei politice, dar nu există la noi o posibilitate ca oamenii simpli să ajungă în politică după merite. Mai mult decât atât, există o frică a oamenilor buni și integri de a se implica în politică. Politicienii trebuie taxați, iar politica trebuie îmbunătățită și lucrul ăsta îl pot face doar cetățenii.


„Lupta împotriva propagandei rusești este o necesitate electorală”

- Ultimele rapoarte demonstrează că la unele posturi TV încă se face propagandă. Chiar dacă parlamentarii moldoveni au votat așa-numita lege „antipropagandă”, spălarea de creieri nu a fost eliminată. Ce-ar trebui de întreprins ca oamenii să fie informați corect?
- Sunt necesare măsuri restrictive legate de războiul informațional aplicat de către alte țări, de către actorii externi și aici mă refer, în primul rând, la Rusia. Aceste măsuri nu trebuie să fie politizate. Când există un asemenea risc, trebuie întreprinse acțiuni care ar restricționa accesul la informații din țara respectivă în spațiul mediatic de la noi. S-a vorbit despre această propagandă, doar că măsurile reale au fost luate în 2017, de către o guvernare care este compusă dintr-un partid, al cărui lider beneficiază de un post TV, pe care, în continuare, îl retransmite. Aici este o incoerență în ceea ce guvernarea își propune și ceea ce face de fapt. Propunerile, care ar soluția problema dezinformării străine în R. Moldova, ține de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care, din păcate, este slab echipat și uneori reacționează după ce politicul dă ordine. Asta creează senzația că lupta împotriva propagandei rusești este o necesitate electorală și nu o necesitate obiectivă.

- Dar ce facem cu propaganda internă?
- Combaterea a tot felul de propagandă ar fi o soluție și aici mă refer la faptul că socialiștii, democrații și alții folosesc mesaje distorsionate pentru a manipula opinia publică. Acest lucru este o realitate și nu ne putem ascunde de ea. La fel cum este abordată dezinformarea externă așa trebuie să fie tratată și dezinformarea internă. Mai mult decât atât, trebuie de atras atenția la consolidarea instituțiilor mediatice independente și a jurnalismului de calitate.

„Silvia Radu a fost depășită de problemele municipiului Chișinău”

- Într-o postare pe pagina de Facebook ați menționat că ,,Silvia Radu a jucat doar un rol temporar la Primăria Chișinău, iar toate aranjamentele din jurul numirii sale au adus multă neîncredere în forțele ei din partea cetățenilor și că șansele ei în fața socialiștilor sunt mici”. Înseamnă asta că Silvia Radu are puține șanse la alegerile locale din luna mai?
- Silvia Radu a fost importantă pentru democrați în situația în care Dorin Chirtoacă și dosarele de corupție erau exploatate la maximum în spațiul public. În acel moment, evident trebuia de creat acea discrepanță dintre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni de mandat activ al lui Chirtoacă și ceea ce a putut să facă Silvia Radu, cu ajutorul Guvernului. Multe activități făcute de ea au fost susținute de Guvern. Eu sunt sigur că Partidul Democrat a făcut evaluările necesare și a înțeles că impactul pozitiv în percepția publică vizavi de Silvia Radu nu a fost suficient pentru a miza pe ea la alegerile municipale. Silvia Radu ar putea avea un rol în viitor, să intre în politica ,,mai mare”, dar la moment, ea a fost depășită de problemele municipiului Chișinău, chiar dacă a încercat să depună anumite eforturi.

„Cel mai imprevizibil scenariu este o coaliție între democrați și socialiști”

- Cât de mult vor influența alegerile locale rezultatele scrutinului parlamentar de la sfârșitul acestui an?
- Victoria socialiștilor va fi folosită pentru a exploata frica cetățenilor și pentru a perpetua această idee că dacă nu vom fi uniți, atunci socialiștii vor câștiga și la alegerile parlamentare, așa ca și la alegerile municipale. Partidul Democrat nu trebuie să-i susțină pe socialiști, deoarece ei au deja suficiente argumente și resurse pentru a-și promova propria candidatură, pentru ei contează ca să se poziționeze împotriva lui Năstase, chiar dacă el nu va vrea.

- Într-o analiză recentă ați declarat că ,,alegerile parlamentare din 2018 sunt printre cele mai imprevizibile scrutine din ultimul deceniu”. La ce v-ați referit?
- Problema imprevizibilității este generată de schimbarea sistemului electoral. Când am avut sistemul proporțional, bazat pe liste de partid, noi știam foarte clar că sondajele reflectă cumva realitatea și puteam face anumite scenarii. Acum, prin introducerea votului mixt în 51 de circumscripții uninominale, acest lucru este imposibil. Cel mai imprevizibil scenariu la moment este o coaliție între democrați și socialiști. Socialiștii pentru că nu știm cum vor explica ei rușilor crearea unui parteneriat politic cu democrații, care au lovit mai mult de un an în Rusia, iar pentru democrați asocierea cu socialiștii ar putea cumva să deranjeze pe unii votanți.

Veronica Purice, stagiară

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)