Am fost duminică, pe 26 mai, la alegerile pentru Europa. Deși nu m-am așteptat, au fost cozi mari la secțiile de votare din Chișinău. Foarte mulți dintre ai noștri, deținători ai cetățeniei române, au considerat că e datoria lor să susțină parcursul european al României.
Nu m-a mirat deloc că oamenii erau debusolați și, în ciuda faptului că au stat cu orele la rând, nu erau deloc convinși de partidele din listele electorale. Cei mai mulți încercau să se convingă chiar acolo pe cine ar trebui să voteze sau se străduiau să afle mai multe informații despre referendum. Sigur că toți știau despre Ordonanța de Urgență și (aproape) toți voiau să voteze împotriva ei, dar oamenilor li se părea întortocheată întrebarea.
Iar faptul că era întortocheată îi făcea pe mulți să creadă că trebuie să existe un motiv pentru care s-a formulat așa. Ei spuneau: logic era să ne întrebe „sunteți de acord cu Ordonanța de Urgență?”, iar noi să spunem nu. Un răspuns pozitiv pe buletinul de vot li se părea o capcană.
Toate aceste mici frământări ale cetățenilor, care și-au stricat o duminică să stea la vot, mi-a arătat cât de mare e neîncrederea în politicieni. Politica de la noi e atât de aiuritoare, încât alegătorii simt capcane peste tot, chiar și atunci când votează pentru un alt stat. Ei nu mai cred în mesaje simple. „Sunteți de acord cu interzicerea” le suna ca o capcană, deși înțeleseseră și decretaseră că vor vota da, da.
Întrebările capitale în cozile de la secțiile de votare erau legate de relațiile dintre politicienii din România și cei de la noi, de partidul european din care face parte un anumit partid local, despre promisiunile îndeplinite sau nu față de noi, cetățenii români din Moldova. Însă nu doar aceste lucruri îi interesau pe cei de acolo. După maximum trei minute, fiecare conversație ajungea să facă referire la politicienii moldoveni. La cum ne mint, la imposibilitatea lor de a conduce țara.
Nu am fost deloc surprinsă să observ cât de mult a crescut dezgustul în ultimele luni. Oamenii dădeau dezgustați din mână: „toți sunt la fel, toți vor salarii, dar noi venim ca proștii să-i votăm ca să stea ei acasă pe banii noștri”, „iată, tot așa e și cu Europa, stăm aici ca ei să aibă salarii de mii de euro acolo, apoi o să ne trezim că nici ăia nu lucrează, cum nu lucrează nici ai noștri”. Însă deprimantă cu totul era concluzia: „așa ne trebuie!”, ca și cum tot noi suntem vinovați că lucrurile nu merg cum trebuie. Ba, la un moment dat, cineva chiar a întrebat ce vină avem noi. Răspunsul a venit prompt de la mai multe persoane deodată: „fiindcă ne ducem să îi votăm!”.
Toate aceste discuții mărunte, ca să treacă timpul mai repede la cozile de la votare, m-au făcut să realizez un lucru. Ai noștri vor anticipate, problema e că și oamenii au anticipat următoarea reacție, iar prezența la vot va fi mai mult decât scăzută. Vom înregistra probabil cel mai mic procentaj al prezenței la vot din ultimele decade.
|
În luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolulAu fost anunțate culorile anului 2021. Ce semnificație au acestea și cum ne pot influența acestea viața, citiți în rândurile ce urmează. Astfel, Institutul american Pantone a ales culorile care definesc anul 2021. Este vorba despre neutrul Ultimate Gray și Illuminating, o...
( ) Citeşte tot articolulForţele de ordine olandeze s-au confruntat din nou, luni seară, după un weekend de tulburări, cu cei care contestă restricţia de circulaţie pe timp de noapte şi au făcut mai mult de 150 de arestări, potrivit BBC.
( ) Citeşte tot articolulLa nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolulToate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vor să călătorească în Franţa pe cale aeriană sau maritimă din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia trebuie să prezinte, la îmbarcare, un test...
( ) Citeşte tot articolulMicul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.
( ) Citeşte tot articolulMitropolitul Moldovei Iosif Naniescu (Ioan), numit "cel sfânt şi milostiv", a fost canonizat în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 octombrie 2017.
( ) Citeşte tot articolulBERBEC Nu te simți prea bine din punct de vedere fizic, așa că ar trebui să lași efortul deoparte și să te liniștești puțin. Poate că este momentul să iei o pauză chiar și de la locul de muncă.
( ) Citeşte tot articolulFursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina. Rețeta îi aparține artistei Natalia Selegean, scrie fetede10.ro.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolulPersoanele care consumă lămâi fierte îşi îmbunătăţesc sistemul imunitar cu până la 60%, spun mai multe studii recente.
( ) Citeşte tot articolulMultă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.
( ) Citeşte tot articolul