Astăzi 11 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

Marime Font

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după 2024. O discuție ale cărei puncte de pornire s-au impus natural. Va iniția liderul de la Kremlin o represiune brutală împotriva unor figuri politice și din mass-media? Vom asista la o luptă pentru putere la Kemlin?

Redăm pe larg interviul luat de Jacob Heilbrunn lui Konstantin Remchukov

Jacob Heilbrunn: Ați crezut inițial că votul asupra prelungirii rămânerii în funcție a președintelui rus, Vladimir Putin, va conduce la o Rusie mai puțin restrictivă. Dar se întâmplă cumva opusul?

Constantin Remciukov: Nu, percepția mea este că schimbările constituționale au pus capăt liniei politice a opoziției, denumită tranziție. Mihail Hodorkovski și Alexei Navalnîi au presat ani buni pentru o nouă Rusie. Ei au încercat să implanteze în mentalul colectiv ideea că singurul lucru despre care merită vorbit este o tranziție de la Rusia lui Putin. Răspunsul lui Putin a fost însă neașteptat, și anume schimbarea drastică a Constituției, care îi permite să candideze în 2024. Prin aceste acte juridice, Kremlinul a oprit întregul concept de tranziție. Este irelevant. Aceasta a fost ideea lui Putin despre cum să reacționeze la strategia opoziției.

Loading...


Heilbrunn: Trupe mascate ale serviciilor de securitate l-au arestat pe guvernatorul regional Serghei I. Furgal, care era un vechi membru al Partidului Liberal Democrat, de extremă dreapta. El preluase funcția în 2018 și a fost acuzat brusc că a fost părtaș la comiterea de crime. The New York Times spune că Kremlinul își recuperează puterea în regiuni. Este corectă această interpretare?

Remciukov: Nu cred că este vorba despre regiuni. Societatea noastră politică este împărțită în două grupuri. Asta face agenda foarte simplă. Ești pentru sau împotriva lui Putin. Nuanțele nu au sens. Nu poți discuta despre elemente de politică economică. Nimeni nu vrea să audă asta. Multe partide tradiționale și-au pierdut importanța pentru Kremlin. Partidul Comunist și Partidul Democrat Liberal, al lui Vladimir Jirinovski, sunt astfel de cazuri. Kremlinul nu mai are nevoie de partide tradiționale oficiale în Duma.

Heilbrunn: Jirinovksi amenință că membrii săi vor demisiona din Duma și declară că Putin își pune partidul în cătușe și acționează ca Stalin.

Remciukov: Cuvinte goale. Apartenența la Duma este o condiție crucială pentru existența lor. Dacă renunță la Duma acum, cum este posibil să-șiasigure o campanie bună la alegerile pentru Duma de stat din septembrie 2021? Trebuie să fie la putere. Să nu acordați prea multă atenție declarațiilor lui Jirinovski.

Heilbrunn: Deci de ce a fost arestat Furgal?

Remciukov: Kremlinul vrea să le reamintească guvernatorilor sarcina lor principală. Să nu-și crească propriile ratinguri, ci să tragă serios și neobosit pentru ratingul tot mai mare al domnului Putin.

Heilbrunn: Vorbind despre rating, Centrul Levada indică faptul că încrederea publicului în Putin a scăzut la 25%. Mai mult decât atât, 58% dintre ruși sprijină o limită de vârstă pentru președintele în funcție, la 70 de ani. Putin are 68. Credeți că Putin se va confrunta cu o criză?

Remciukov: Prognosticul meu este de 55% la 45% că nu va candida la președinție în 2024. Haideți s-o recunoaștem: nu voia să un lame duck. Nu vroia ca elitele să caute un viitor lider, așadar trebuia ca ele să nu se mai gândească la viitor. Aceasta a fost principala obsesie a lui Putin. Tradiția din Bizanț este de a intriga și nu de a munci. Putin nu vrea să încurajeze așa ceva. Cel mai probabil, Putin va renunța la locul său de muncă în 2024 și nu va încălca spiritul Constituției.

Desigur, încrederea scade. Două treimi dintre ruși se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească. În acest context, este într-adevăr paradoxal faptul că oamenii votează pentru Putin. Există însă evoluții internaționale care au ajutat la promovarea propagandei. La sfârșitul anilor ’80 și ’90, rușii aveau o viziune utopică asupra viitorului. America susținea ideea de libertate, dar acel ideal este acum distrus. Și nici asta nu e totul. După ani de propagandă, rușii nu cred că modelul Ucrainei – lupta pentru libertate – este viabil. Pe scurt, este mai bine să nu te îndepărtezi de vechiul regim. Cel de-al treilea lucru a fost idealul creșterii economice din China. Ei nu au urmărit calea Gorbaciov și nu s-au concentrat pe creșterea economică. Acum înțelegem că nici măcar creșterea economică chineză nu este viabilă – depinde prea mult de piețele americane. Rușii trăiesc fără niciun ideal. Starea de spirit politică a oamenilor nu este în favoarea tulburărilor.

Heilbrunn: Cum rămâne cu arestarea de către FSB a lui Ivan Safronov, care a fost consilier al lui Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos, precum și a represiunii asupra altor jurnaliști?

Remciukov: Cazurile pot să difere. S-ar putea ca Safronov să dețină câteva secrete naționale după ce fel de oameni văd că au fost implicați în arestarea lui. Îi cunosc pe oamenii implicați și nu ar fi făcut-o dacă nu ar exista ceva acolo.

Când vine vorba de jurnaliști în general, am adoptat o lege împotriva falselor știri. Se duce o luptă împotriva mass-media. Cel mai probabil, am făcut o mișcare decisivă de a fi cu China, strategic, împotriva acestei lumi occidentale care a atacat ambele regimuri. Știți bine că China face același lucru în Hong Kong, pe care îl face Rusia în Rusia. Folosirea legislației de către China în Hong Kong este același lucru cu ce fac serviciile de securitate ruse – atacă presa și redu-o la tăcere.

Heilbrunn: Există o criză generală?

Remciukov: Am vorbit cu un oficial de top din Kremlin, a doua zi după alegeri. L-am întrebat: Victoria voastră înseamnă că te veți muta copleșitor împotriva opoziției? Oficialul mi-a răspuns: Nu, Putin vrea o țară unită. Sunt mai mult decât sigur că o va spune public. Câteva ore mai târziu, Putin a spus că a înțeles motivul celor care unii au votat „nu”. Trag concluzia că este aici o luptă a diferitelor facțiuni de dincolo de zidurile Kremlinului. Unii spun că nu va fi nicio opresiune. Alte grupuri consideră că pot crea o narațiune a opresiunii și împing puterea spre grupurile mai reacționare. Viața lor și prosperitatea multor oameni din Kremlin depind de cât de mare va fi izolarea politică a Rusiei de către Vest. Se duce o luptă între linii.

Heilbrunn: Dar, în general, rămâneți optimist?

Remciukov: Hodorkovski a spus că strategia de tranziție a luat sfârșit. Tactica trebuie să fie proteste, oameni pe străzi și oameni care sunt pregătiți să fie arestați. Dacă Kremlinul greșește – iar atunci când faci ceva, întotdeauna și greșești – și dacă situația economică nu se îmbunătățește, asta l-ar putea împinge pe Putin la un tip de conducere mai autoritar. În ultimii cinci ani, s-a văzut că după ce opoziția provoacă apare o legislație reactivă.

Rusia de azi este diferită de ceea ce era ea în anii ’90. Afacerile private erau extraordinar de eficiente. Nu ne-a lipsit nimic, nici apa și hârtia igienică. Căderea Uniunii Sovietice a început cu o lipsă de apă, săpun, zahăr. Astăzi Rusia este diferită. Problema este că din punct de vedere politic a devenit tensionată. Este ca și cum ți-ar lipsi oxigenul. E ca și cum te-ai afla la mare altitudine, dar cu puțin oxigen. Intelighenția vorbește „în bucătărie” despre aceste probleme, dar nu știm câți ani va predomina acest regim politic. Nu există niciun ideal pentru ce altă cale ar trebui să urmeze Rusia. Nu America. Nu Ucraina. Nu China. Rusia urmează vechiul său stil anti-occidental, care este aproape de idealul lui Putin.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 11 August 2020, ora: 04:42

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Această lege introduce de asemenea și posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 August 2020, ora: 02:48

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

 Ați auzit, desigur, de minunile pe care le face in corpul tau “banala” apa cu lamaie. Dincolo de faptul ca te hidratezi, adaugand totodata savoare paharului cu apa, apa cu lamaie are multiple beneficii asupra organismului vostru.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:57

opinie Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

 Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)