Actualitate

De ce nimeni nu spune ceea ce e evident: Putin a destabilizat Ucraina

Gândiți-vă cum a început această ultimă rundă de instabilitate socială: cu tancuri, focuri, răpiri, decese, amenințări în masă – și cu altele mai grave ce urmează să vină. De data aceasta, totul a început pentru că președintele Viktor Ianukovici a dat legi care să incrimineze demonstrațiile, cu scopul de a preveni repetarea primului tur de scrutin. Cine a declanșat demonstrațiile? Cel mai mare „Domn” al acțiunilor ilegale din timpul nostru – Vladimir Putin.

Putin și-a petrecut ultimii 15 ani mustrând cu nerușinare America pentru intervențiile destabilizatoare din întreaga lume. Uitați-vă la dosarul lui: Cecenia, Georgia, Moldova, Ucraina, Siria. Și toți acești jurnaliști ruși care au plătit cu viața lor. Din anumite motive, nimeni nu ține cont de ororile lui Putin cumulate în timpul „domniei sale”. Un președinte american cu un asemenea parcurs istoric ar fi dat jos prin propriile sale mass-media și ar fi fost lăsat singur.

Un coleg de-al meu vorbește despre recentele triumfuri întunecate ale lui Putin împotriva Statelor Unite. El spune: „Siria? Putin e responsabil. Iran? Putin e responsabil. Snowden și scurgerile NSA? Putin e responsabil”. Aș adăuga și Ucraina, cu excepția faptului că poporul ucrainean nu este pregătit să fie inclus în listă.

Trebuie să ne întrebăm de ce rușii îi permit lui Putin să comită astfel de fapte în calitate de lider al lor. În cazul în care Euromaidanul nu-i sperie, ar trebui cel puțin să le fie rușine. De câte ori în ultimul secol au văzut un vecin subjugat și controlat de tancurile din Kremlin? Răspunsul ar fi: „Nu, acestea sunt tancurile lui Ianukovici și el încearcă să restabilească ordinea în propria țară”. Întotdeauna există o scuză pentru acestea, dar imaginile rămân același și rezultatul la fel.

Pentru o mare parte a populației ruse se pare că nu contează ceea ce pățesc ei sau alte țări din numele lor, atâta timp cât America și Europa nu câștigă. Acesta e modul în care Putin a încadrat cu succes toate acțiunile sale și mulți ruși. Și asta pentru că nu le-a dat niciun alt motiv de mândrie.

O întrebare copleșitoare bântuie orice observator inteligent al crizei din Ucraina: ce credea Putin că se va întâmpla? Când l-a bruscat pe Ianukovici să renunțe la UE și să opteze pentru Uniunea Eurasiatică, ce a crezut Putin că se va întâmpla? În cazul în care se dă dreptate faptului că Putin ar fi un strateg foarte bun – iar rezultatele par să o dovedească – el a anticipat cu siguranță o reacție publică ascuțită. A urmărit Revoluția Portocalie și a urât-o. El trebuia să fi știut că acest lucru s-ar fi putut întâmpla și acum.

O altă întrebare care urmează inevitabil: ce a crezut Putin că se va întâmpla după aceasta? Poate că a lăsat totul la voia întâmplării sau în competența lui Ianukovici. Sau poate a dat câteva sfaturi pentru asemenea situație, având o oarecare experiență cu astfel de lucruri. Dacă da, atunci ceea ce avem nu este altceva decât o conspirație între cele două părți pentru a crea instabilitate în țară, cu câțiva agenți instigatori, provocând daune printre mulțime și înlăturând libertățile democratice. Drept rezultat, Ucraina devine – sau se întoarce la a fi – un alt satelit culcat pe spatele Moscovei.

Vă sună familiar? Totuși, câtă cruzime, îmbibată de sânge, vom permite peste viitorul Europei? De ce admitem acest lucru?
Putem începe prin a recunoaște că suntem într-un război rece din nou. Cel puțin, cealaltă parte este și noi nu o arătăm. Noi putem revigora partea noastră, sentimentul de identitate occidentală. Civilizația occidentală – în aceste zile termenul respectiv este utilizat în mod ironic sau academic și ne afectează emoțiile. În această privință, ca și în multe altele, multiculturalismul ne-a lăsat confunzi. Rușii știu cine sunt. Sunt la porțile Europei din nou. Trebuie să începem de acolo.

Melik Kaylan pentru Forbes.com

Revoluția din Ucraina

Numărul victimelor în confruntările violente ce au loc în această săptămână la Kiev, potrivit informațiilor oficiale, a crescut la 60 de morți. Neoficial, însă, numărul decedaților ar fi ajuns la o sută.

Unul dintre liderii opoziției din Ucraina, Oleg Tiagnibok, a anunțat că numărul celor uciși era, joi, la cel puțin 50 de persoane, a relatat Le Figaro.

Zeci de polițiști au fost răniți sau uciși în cadrul confruntărilor cu manifestanții, în primele ore ale armistițiului convenit de președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției, se precizează într-un comunicat al președinției ucrainene făcut public joi, conform Reuters.

„De la începutul confruntărilor (18 februarie) au murit 35 de oameni”, a precizat sursa citată. Totuși, numărul exact este greu de stabilit, în condițiile haosului ce domnește pe străzile Kievului.

Confruntări de o violență fără precedent au izbucnit marți dimineață la Kiev, în timp ce Rada Supremă se reunise pentru a examina o reformă constituțională privind reducerea prerogativelor prezidențiale. Ciocnirile dintre forțele antiguvernamentale și polițiști au fost reluate joi dimineață în centrul Kievului, în pofida unui armistițiu convenit miercuri seara între președintele Ianukovici și liderii opoziției și a zilei de doliu decretate pentru joi în memoria celor uciși.

(Tradaptare și sinteză de V.Puiu) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *