Sănătate

Darurile nebănuite ale simplităţii

În viaţa modernă există aparent nenumărate opţiuni şi moduri de a trăi. La fiecare colţ, viaţa pare însă să ne aducă tot felul de complicaţii. Devine din ce în ce mai greu să rămânem înafara tiparului specific „secolului vitezei”, de a face mai multe lucruri deodată şi de a încerca să rezolvăm o mulţime de probleme, într-un timp cât mai scurt. Cu toate acestea, de fapt, fiecare dintre noi tânjeşte, conştient sau nu, după un stil de viaţă simplu. Dacă vom face efortul de a aduce mai multă simplitate în viaţa noastră, vom avea numai de câştigat. 

Să ne facem linişte în minte

Simplitatea nu pretinde neapărat să trăim o viaţă spartană. Simplitatea adevărată începe în minte. Dacă noi avem tot felul de anxietăţi şi de probleme, nu vom putea avea pace în minte. Simplitatea înseamnă să ne curăţăm mintea, să o păstrăm liniştită şi să nu permitem ca ea să fie bombardată tot timpul de gânduri inutile şi interminabile; cu alte cuvinte, să ieşim din hăţişul tensionant al minţii, pentru a putea savura în pacea şi liniştea sufletului darul minunat care este viaţa. În acest sens, ne poate ajuta foarte mult atitudinea conştientă de a trăi mereu numai în clipa prezentă.

Să ne facem mai puţine planuri şi să avem mai puţine gânduri

Atunci când ne complicăm viaţa prin planificările noastre fără sfârşit, aducem problemele zilei de mâine în ziua de azi, trăind astfel mereu în viitor şi pierzând definitiv savoarea irecuperabilă a prezentului. În plus, merită să ne amintim întotdeauna că grijile şi fricile pe care ni le facem cu privire la viitor de cele mai multe ori se dovedesc a fi nefondate.

Să evităm să-i judecăm pe ceilalţi

Face parte din natura noastră să-i criticăm şi să-i judecăm pe ceilalţi oameni. Este foarte uşor să-i criticăm pe ceilalţi şi să căutăm mereu să le dăm sugestii pentru a se îndrepta. Dar ne ajută oare cu ceva să scoatem în evidenţă greşelile altora?
Ar trebui să ne dăm seama că noi nu suntem responsabili de gândurile şi de comportamentul semenilor noştri. Dacă noi considerăm că este datoria noastră să-i transformăm pe ceilalţi, în viaţa noastră nu va exista simplitate şi pace. Decât să încercăm să-i transformăm pe ceilalţi, mai bine să ne focalizăm să ne transformăm, în primul rând, pe noi înşine, deoarece, cu siguranţă, fiecare dintre noi avem câte ceva de modificat în propria noastră fiinţă.

Simplitatea este frumuseţe

În simplitate, frumuseţea este întotdeauna prezentă. Natura este de o simplitate care ne dezvăluie o frumuseţe ce ne atinge întotdeauna sufletul. Esenţa naturii este frumuseţea sa netulburată. A fost vreodată omul capabil să îmbunătăţească frumuseţea şi simplitatea naturii?

Simplitatea este mulţumire şi fericire

Fii fericit cu ceea ce ai. Când eşti plin de simplitate, eşti mereu mulţumit. Este natura dorinţei să ne facă mereu să ne dorim mai mult, cu cât avem mai mult. De exemplu, atunci când ne cumpărăm o maşină nouă, adeseori după aceea nu ne mai simţim satisfăcuţi de ea şi vrem să ne luăm alta mai bună. Însă fericirea adevărată apare atunci când suntem mulţumiţi cu ceea ce avem, fiind liberi de dorinţe. Dacă vom înţelege că, cu cât vom avea mai multe lucruri, cu atât ne vom dori mai multe şi că aceste dorinţe nu vor avea, deci, niciodată sfârşit, vom realiza că, urmărind mereu să ne împlinim dorinţele, viaţa noastră va fi mereu mai mult o luptă decât împlinire. Tocmai de aceea, renunţarea la dorinţe ne va aduce întotdeauna mulţumirea, ceea ce îşi doreşte sufletul nostru de fapt.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *